Kenapa air zam-zam masih terus dikacau Kastam sedangkan negara dipimpin oleh pemimpin Islam???

Kenapa air zam-zam masih terus dikacau Kastam sedangkan negara dipimpin oleh pemimpin Islam???

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menggagalkan cubaan membawa masuk 27,000 liter air zam zam di Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang, di sini, pada 21 Jun lalu.

Memetik laporan Berita Harian, Pemangku Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Tengah, Mohammad Sabri Saad berkata, pasukan Bahagian Penguatkuasaan JKDM Zon Tengah memeriksa kontena yang masuk melalui pintu masuk pelabuhan berkenaan.

 

Kontena bersaiz 40 kaki itu diikrarkan sebagai barang peribadi dari negara Asia Barat dan wakil perkapalan gagal mengemukakan dokumen berkaitan kelulusan mengimport.

“Pemeriksaan ke atas kontena terbabit menemui 27,000 liter produk cecair disyaki air mineral berjenama ‘Zam-Zam Water’,” katanya pada sidang media di JKDM Zon Tengah, di sini, hari ini.

Mohammad Sabri berkata, rampasan dianggarkan bernilai RM601,260 dan duti atau cukai dianggarkan sebanyak RM180,380.

“Air zam zam diklasifikasi sebagai barang larangan import di bawah Butiran 74, Jadual Ketiga / Bahagian I, Perintah Kastam (Larangan Mengenai Import) 2017.

“Pengimport dan ejen penghantaran yang disyaki terbabit dalam pengimportan air zam zam ini sedang disiasat,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 135(1)(a) Akta Kastam 1967.

Sementara itu, dalam rampasan berasingan, Mohammad Sabri berkata, pihaknya merampas 667 kilogram (kg) tembakau kunyah di Pelabuhan Utara, Pelabuhan Klang, 6 Jun lalu.

“Pengimport didapati mengikrarkan barang berkenaan sebagai barang keperluan rumah namun siasatan di dua kontena itu menemui tembakau berkenaan.

“Tembakau itu disembunyikan di belakang muatan kontena. bersama selipar getah dan produk makanan lain bagi mengaburi mata pihak berkuasa,” katanya.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 135(1)(a) Akta Kastam 1967.