Kenyataan Hadi yang mahukan Pas ketuai kerajaan selepas miliki kerusi terbesar dikenal pasti punca keretakan hubungan dengan parti Bersatu

Kenyataan Hadi yang mahukan Pas ketuai kerajaan selepas miliki kerusi terbesar dikenal pasti punca keretakan hubungan dengan parti Bersatu

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang menganggap kemenangan besar diperolehi Pas pada PRU-15 lalu sepatutnya menjadi keutamaan untuk mengetuai kerajaan, dan bukannya parti lain.

Ini selepas beliau mendedahkan pernah dihubungi beberapa kali oleh ‘orang tertentu’ yang menawarkan kerjasama dalam Kerajaan Perpaduan.

Namun, beliau mempersoalkan, sepatutnya tawaran itu sepatutnya memberi kelebihan kepada Pas kerana mempunyai kerusi yang lebih daripada parti lain.

Tetapi, dilihat perkara itu tidak berlaku kerana Pas hanya berfungsi untuk menyumbang peningkatan jumlah kerusi bagi mengukuhkan kedudukan kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim semata-mata.

Tambahnya, jika Pas yang mempunyai kerusi yang lebih daripada parti lain, parti Islam itu mempunyai hak untuk memimpin negara.

“Ada orang hubungi saya..beberapa orang acap kali nak berjumpa dengan tawaran untuk menyertai kerajaan,

“Pas 43 kerusi, PKR 30 sahaja, dalam keadaan 30 kerusi ini, sembilan kerusi adalah bukan Melayu. 19 sahaja Islam dalam keadaan PKR, DAP pula, tiga Melayu dari 40 kerusi, 37 kerusi bukan Melayu.

“Kalau campur gabungan itu, kerajaan akan didominasi oleh orang Islam. Dia nak ajak Pas, tetapi Pas duduk di belakang, bukan di depan.

“Sepatutnya bila buat kerajaan, parti lebih besar memimpin. Ini dia nak suruh macam kepala ular, kecil sahaja,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Pelancaran Buku Jejak Nabi Muhammad dan Syarahan Perdana di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC) di sini, hari ini.

Bagaimanapun, jelas Abdul Hadi lagi, Pas terbuka untuk berjumpa dengan mana-mana pihak untuk menjalinkan kerjasama, namun mestilah bertepatan dengan konsep dan hala tuju yang dibawa.