Kenyataan terbaru Azmin cetus desas desus bakal kembali ke pangkuan PKR?

Kenyataan terbaru Azmin cetus desas desus bakal kembali ke pangkuan PKR?

 

Bekas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali hari ini tampil membuat kejutan apabila mengumumkan untuk berehat seketika daripada arena politik.

Memetik MalaysiaGazette, Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) itu berkata beliau ingin mencari rentak baharu sebelum memutuskan langkah seterusnya.

“Kepada semua rakyat Malaysia. Ini adalah rehat seketika dalam arena poltik saya untuk berkhidmat kepada rakyat.

“Namun begitu, tekad saya untuk berkhidmat kepada negara dan rakyat tidak akan putus,” katanya di Twitter, hari ini.

Azmin yang juga Pengarah Pilihan Raya PN memenangi Parlimen Gombak pada 2008 atas tiket PKR.

Beliau bagaimanapun memutuskan keluar PKR pada Februari 2020 bersama 10 Ahli Parlimen lain dari parti itu, sekali gus turut menyumbang kepada kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Pada Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) tahun lepas, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim meletakkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari menentang Azmin di Gombak bertujuan untuk merampas kembali kerusi ‘yang dilarikan’ Azmin.

Dalam pertembungan lima penjuru itu, Amirudin (PH-PKR) memperoleh 72,267 undi dengan majoriti 12,729 undi manakala Azmin (PN-Bersatu) mendapat 59,538 undi, Datuk Megat Zulkarnain Omardin (BN-UMNO) meraih 30,723 undi, Datuk Aziz Jamaludin Mhd Tahir (GTA-Pejuang) mendapat 2,223 undi dan Zulkifli Ahmad (Bebas) menerima 675 undi.

Pada PRU14, Mohamed Azmin yang bertanding atas tiket PKR, menang dengan majoriti 48,721 dengan menewaskan calon BN Datuk Abdul Rahim Kamarudin dan calon PAS Ir. Khairil Nizam.