Kepala model ditemui dalam periuk sup

Kepala model ditemui dalam periuk sup

 

Selepas dua hari menjumpai sebahagian anggota badannya, akhirnya polis berjaya menemui kepala model dan selebriti media sosial Hong Kong, Abby Choi, di sebuah rumah di Kampung Lung Mei, di daerah Tai Po.

Jumpa kepala & rusuk

Menurut Superintendan Alan Chung dari unit jenayah wilayah Kowloon West berkata, kepala mangsa ditemui dalam salah satu daripada dua periuk sup besar yang diambil polis pada hari Jumaat dari rumah tiga tingkat di Lung Mei Tsuen.

Periuk-periuk itu dibawa ke bilik mayat pada Sabtu, dan pakar forensik menemui kepala dan rusuk ketika meneliti kandungannya.

Apabila kami menemui dua periuk sup di tempat kejadian, satu daripada periuk berukuran 50cm dalam dan diameter 40cm itu hampir penuh dan dipenuhi lemak tebal, beberapa lobak merah hijau dan oren serta daging dipercayai daging manusia.

Pakar forensik mengesyorkan agar kami tidak menjalankan sebarang pemeriksaan di tapak untuk mengekalkan bukti, jadi kami memutuskan untuk mengangkut pasu ke bilik mayat untuk pemeriksaan lanjut.

Tulang manusia juga ditemui di dalam periuk yang lebih kecil. Ujian DNA dan rekod pergigian akan digunakan untuk menentukan sama ada mayat itu adalah milik Choi. Rambut tersangkut pada tengkorak.

Kata Chung, lubang berukuran 6.5cm kali 5.5cm ditemui di bahagian belakang tengkorak itu, dan pakar forensik percaya ia menjadi punca maut.

Polis akan meneruskan usaha mencari bahagian badan lain yang hilang termasuk badan dan tangannya.

Chung berkata lagi, suspek kelima ialah kekasih bekas bapa mentua Choi dan didakwa menyewa bersamanya di rumah pangsa tingkat bawah di Lung Mei Tsuen.

Dia juga disyaki membantu Kwong mengelak polis.

Selain itu, forensik juga menemui kaki yang disumbat ke dalam peti sejuk.

Kekasih yang bekerja sebagai tukang urut dan menjalin hubungan dengan bapa mertua selama kira-kira enam bulan juga disyaki menyewa sebuah flat mewah di pembangunan Arch Sky Tower di Kowloon Barat untuk menyembunyikan Kwong.

Siasatan menjadi lebih sukar kerana suspek enggan memberi kerjasama yang baik.

Kami ingin mengetahui seberapa banyak yang kami boleh, bukan hanya untuk mensabitkan pembunuh, tetapi untuk memberi jawapan kepada keluarga si mati, dan mengembalikan keadilan kepada si mati.

Pada hari Sabtu, kira-kira 100 pegawai termasuk penyelam dari Unit Tugas-tugas Khas elit pasukan itu, dikenali sebagai Harimau Terbang, dan pegawai dari Unit Taktikal Polis mengambil bahagian dalam operasi mencari di tanah perkuburan Tseung Kwan O.

Drone telah digunakan untuk carian udara dan anjing pengesan polis turut dikerahkan di tanah perkuburan untuk mengesan jejak Choi.

Pada masa yang sama, polis dan pekerja Jabatan Perkhidmatan Saliran kembali ke Lung Mei Tsuen untuk memeriksa paip kumbahan di kawasan itu untuk mencari bahagian badan yang hilang.

Terdahulu, Choi dilaporkan hilang selepas dia tidak mengambil anak perempuan itu bersama bekas suaminya pada Selasa. Choi juga mempunyai seorang anak lelaki dengan Kwong.

Pengikut akaun Instagramnya melonjak 20 peratus kepada 101,000 orang sejak kes pembunuhan itu terbongkar pada Jumaat.