Kerajaan bercadang lupuskan kenderaan berusia 20 tahun

Kerajaan bercadang lupuskan kenderaan berusia 20 tahun

Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha berikrar untuk melupuskan kenderaan lama yang berusia lebih 20 tahun secara berperingkat dalam usaha mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, kata jurucakap kerajaan Thanakorn Wangboonkongchana.

Beliau berkata statistik Jabatan Pengangkutan Darat menunjukkan sejumlah 5,033,307 kenderaan berdaftar berusia lebih 20 tahun berada di atas jalan raya, setakat 31 Januari tahun ini.

Angka itu dijangka meningkat kepada 16 juta dalam tempoh 20 tahun akan datang jika tiada tindakan kitar semula diambil, katanya.

“Perdana Menteri menyuarakan kebimbangannya mengenai Tempoh Jangka Hayat Kenderaan (ELV) di jalan raya…Justeru, beliau mahu agensi berkaitan berganding bahu melaksanakan usaha kitar semula untuk melupuskan kenderaan lama bagi mengurangkan pencemaran.

“Perdana menteri berkata ELV mesti dikitar semula dengan betul bagi memastikan ia boleh digunakan semula dalam industri untuk membantu negara mengurangkan import keluli. Keluli mewakili sehingga 69 peratus dalam setiap struktur kenderaan lama,” katanya seperti dilaporkan Malaysiakini.

Pada masa ini, Thailand menggunakan kira-kira 19 juta tan keluli, termasuk 12 juta tan diimport dan tujuh juta tan pengeluaran dalam negara.

Thanakorn berkata Kementerian Perindustrian telah menandatangani memorandum persefahaman dengan Pihak Berkuasa Estet Perindustrian Thailand dan agensi berkaitan dari Jepun untuk melaksanakan projek perintis kitar semula ELV.

Projek itu bertujuan melupuskan dan mengitar semula kenderaan usang.