Kerajaan perlu segera urus emosi rakyat berdepan kematian demi kematian pengambil vaksin

Kerajaan perlu segera urus emosi rakyat berdepan kematian demi kematian pengambil vaksin

Kematian mengejut ‘Robin Hood’ Malaysia, Haziq Kamaruddin, tiada kaitan dengan pembekuan darah akibat suntikan vaksin diterimanya baru-baru ini.

Pakar Perunding Kanan Perubatan Forensik, Dr Zahari Noor berkata kematian mengejut atlet memanah Malaysia berkenaan yang dibawa ke Hospital Kajang semalam telah disiasat dibawah Sudden Death Report (SDR) oleh Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang,
di mana arahan bedah siasat telah dikeluarkan untuk menentukan punca kematian.

Beliau yang juga Ketua Perkhidmatan Perubatan Forensik Kementerian Kesihatan (KKM) berkata proses bedah siasat selesai dilakukan setelah calitan ujian COVID-19 yang diambil menunjukkan keputusan negatif bagi virus tersebut.

“Hasil bedah siasat menunjukkan kepada kematian akibat komplikasi salur darah jantung tersumbat akibat daripada perubahan arterosklerosis (coronary artery atherosclerosis).

“Bagaimanapun siasatan lanjut sedang dijalankan termasuk menunggu beberapa keputusan analisa makmal. Namun sehingga kini tiada bukti menunjukkan bahawa kematian ini adalah berkaitan dengan vaksinasi Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebelum ini media melaporkan pemanah recurve itu meninggal dunia selepas rebah di rumahnya di Kajang selepas menunaikan solat subuh pagi semalam.

Haziq kemudian digegaskan ke Hospital Kajang namun disahkan meninggal dunia pada 9.37 pagi.

Pemanah berasal dari Johor itu pernah mewakili negara ke temasya Olimpik sebanyak dua kali, iaitu pada edisi London 2012 serta Rio 2016 di Brazil dan kini sedang mengejar slot kelayakan ke Sukan Olimpik Tokyo yang dijadualkan berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos depan. – FMT