Kerusi KM Melaka kembali panas, Rauf didakwa buat ‘move’ baru guling Sulaiman

Kerusi KM Melaka kembali panas, Rauf didakwa buat ‘move’ baru guling Sulaiman

Selepas Timbalan Ketua Umno Melaka Ali Mohamad, menafikan dakwaan Sulaiman Md Ali dipaksa menandatangani surat peletakan jawatan, kini ada pula pimpinan tinggi negeri, percaya wujud ‘dalang’ memaksa ketua menteri itu berundur.

Memetik laporan portal FMT, Pemangku Ketua Umno Bahagian Alor Gajah Rospandi Leman, berkata beliau tidak menafikan ada paksaan pihak tertentu supaya Sulaiman menandatangani surat itu, dalam masa terdekat.

Rospandi bagaimanapun tidak mahu mendedahkan pihak yang dikatakan menjadi dalang dalam isu berkenaan.

“Yup, yes (ya). Awak pun tahu ler (dalang),” katanya menurut laporan Berita Harian.

Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Hang Tuah Jaya Mohd Ridhwan, pula berkata, Barisan Nasional (BN) Hang Tuah Jaya sebelum ini sudah bersetuju untuk berpegang kepada janji yang dinyatakan dalam manifesto BN Melaka pada pilihan raya negeri (PRN) lalu, yang menamakan Sulaiman selaku ketua menteri Melaka.

“Kita berpegang dengan janji yang dibuat kepada rakyat Melaka itu, namun isu paksaan supaya Sulaiman menandatangani surat untuk melepaskan jawatan dalam tempoh terdekat di luar pengetahuan saya,” kata laporan itu.

Dalam pada itu, Ketua Umno Bahagian Kota Melaka Abdul Razak Abdul Rahman, ketika dihubungi enggan mengulas dakwaan terbabit, manakala ketua Umno Bahagian Jasin Hasan Abd Rahman, pula akan mengeluarkan kenyataan berhubung isu berkenaan dalam tempoh terdekat.

Semalam, Ali yang juga Ketua Umno Bahagian Tangga Batu, dilaporkan berkata, lima Ketua Umno bahagian di Melaka sebulat suara mempertahankan Sulaiman sebagai ketua menteri sehingga habis penggal.

Menurut laporan Bernama, hari ini, beliau menafikan khabar angin dakwaan Sulaiman dipaksa menandatangani surat peletakan jawatan itu disifatkan sebagai fitnah dan tidak berasas.