Kes wanita muslim tanggal baju di kelab komedi, Shahrol Shiro hentam Afdlin

Kes wanita muslim tanggal baju di kelab komedi, Shahrol Shiro hentam Afdlin

Pelawak Shahrol Shiro tidak bersetuju dengan Datuk Afdlin Shauki yang menentang penutupan sementara Crackhouse Comedy Club yang mencetuskan kontroversi, baru-baru ini.

Shahrol berkata, penutupan sementara lokasi itu ada betulnya bagi membantu siasatan isu yang sedang hangat diperkatakan itu.

“Ada dua persoalan yang bermain di fikiran saya. Pertama, sebagai penganjur dan pemilik premis kita punya hak untuk menghalang sebuah persembahan jika ia melanggar batas-batas terutama isu sensitif yang membabitkan kesucian agama Islam.

“Adakah ia tidak diberitahu kepada pelawak yang akan membuat persembahan terlebih dahulu? Dan jika ia melanggar batas itu kenapa penganjur tidak terus naik ke atas pentas dan membatalkan persembahan serta-merta dan kita melihat seolah-olah penganjur meraikan persembahan komedi itu.

“Kedua, adakah sebelum ini pihak penganjur pernah melepaskan ‘content’ (kandungan) sebegini atau lebih sensitif lagi kerana ada lagi beberapa video yang akan tular dan mengundang kemarahan masyarakat lagi.

“Pada pendapat saya biarlah ditutup sementara bagi membantu siasatan.  Analogi ‘swimming pool’ agak kurang tepat digunakan untuk kes ini. Ada masa kita bangkang dan ada masa kita bertenang buat sementara,” katanya menerusi Instagram, seperti dilaporkan Harian Metro.

Shahrol juga menyeru supaya semua pihak bersama melahirkan pelawak Malaysia mempunyai pemikiran yang cerdas tanpa melanggar batas dan mempunyai kelas yang tersendiri.

Terdahulu, tular di media sosial paparan video berdurasi 54 saat yang menunjukkan seorang wanita tampil berpakaian sopan dalam satu acara komedi di sebuah kelab di Taman Tun Dr Ismail (TTDI), di sini.

Dalam video berkenaan, wanita itu mendakwa dirinya beragama Islam serta sudah menghafal 15 juzuk al-Quran, sebelum secara tiba-tiba dia menanggalkan baju kurung serta tudungnya hingga mendedahkan aurat.