Kesalahan menipu tandatangan borang rentas negeri antara kesalahan paling kerap dikesan polis

Kesalahan menipu tandatangan borang rentas negeri antara kesalahan paling kerap dikesan polis

Sekalipun peraturan larangan merentas negeri sudah dikeluarkan, namun, masih ada orang awam yang berani melakukan percubaan itu meskipun berdepan dengan tindakan kompaun.

Menurut Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar, dalam tempoh dua hari lalu sebanyak empat kompaun dikeluarkan terhadap individu melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dalam pemeriksaan yang diadakan di sekatan jalan raya (SJR) di Plaza Tol Bentong misalnya, beliau berkata, polis mendapati terdapat sebilangan yang mengemukakan borang rentas negeri yang dipalsukan tandatangan.

“Sehingga sekarang pihak kami telah keluarkan empat kompaun di SJR Plaza Tol Bentong, kami periksa (dokumen penumpang) dalam bas ekspres menghala ke pantai timur.

“Kami juga telah buat dua tangkapan warganegara asing yang dalam perjalanan dari Pulau Pinang ke Kuantan, semakan mendapati mereka tiada dokumen diri dan mengemukakan borang rentas negeri yang dipalsukan tandatangan,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Ahad.

Tambahnya, siasatan masih dijalankan bagi mengesan bagaimana mereka memperoleh borang rentas negeri terbabit.
Jelas Zaiham, sebelum ini terdapat kes di mana pihaknya berjaya membongkar taktik individu yang cuba merentas negeri dengan melakukan perkara sama.

“Sebelum ini pihak kami berjaya buat tangkapan, apabila ada memalsukan borang rentas negeri, tandatangan palsu ketua polis balai, masa dan nombor siri sebagainya.

“Pelbagai alasan diberikan paling banyak urusan perubatan dan urusan kerja,” katanya lagi. – AA