Ketua Hakim Negara selar tindakan keji ahli politik serang hakim demi perjuang kepentingan peribadi

Ketua Hakim Negara selar tindakan keji ahli politik serang hakim demi perjuang kepentingan peribadi

Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat hari ini berkata badan kehakiman sentiasa terbuka untuk dikritik tetapi orang ramai, termasuk ahli politik, tidak boleh melancarkan serangan tidak berasas terhadap hakim dan menjejaskan keyakinan terhadap mahkamah sebagai sebahagian daripada agenda mereka.

“Oleh itu, rakyat termasuk ahli politik, pada tahap tertentu, bebas untuk mengkritik badan kehakiman,” katanya dalam ucapan hari ini, seperti dilaporkan akhbar Malay Mail.

“Bagaimanapun, itu tidak bermakna ia terbuka kepada rakyat termasuk ahli politik untuk melancarkan serangan yang tidak berasas dan keji terhadap badan kehakiman atau hakim tertentu untuk mencapai matlamat mereka sendiri.”

Namun Tengku Maimun tidak menyatakan secara terperinci siapakah pihak yang dimaksudkannya.

Bagaimanapun, ucapannya dibuat ketika Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali, hakim bicara yang telah mendengar dan mensabitkan kesalahan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dalam kes penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd milik kerajaan yang diserang baru-baru ini termasuk oleh blogger Raja Petra Kamarudin.

Pembelaan teguh Tengku Maimun terhadap badan kehakiman disambut dengan tepukan gemuruh daripada rakan-rakan hakimnya pada satu majlis di Istana Kehakiman hari ini, yang dianggap ramai satu tindak balas yang sangat jarang berlaku.

Ucapan hakim tertinggi negara itu disampaikan pada majlis di mana 17 pesuruhjaya kehakiman disahkan dan dilantik sebagai hakim Mahkamah Tinggi.

Tengku Maimun memberitahu hakim-hakim baharu ini supaya kekal kuat dan memutuskan kes tanpa rasa takut atau pilih kasih.

Dalam ucapannya, Tengku Maimun menyatakan bahawa mahkamah baru-baru ini menangani kes berprofil tinggi dan kes yang melibatkan kepentingan awam, dan berkata adalah wajar bagi hakim untuk dikritik oleh mereka yang berasa terkilan dengan keputusan mahkamah.

“Namun, apa yang berlaku sejak beberapa hari lalu membabitkan fitnah terhadap hakim dan badan kehakiman pada pandangan saya agak keterlaluan.

“Hakim sama sekali tidak terlepas daripada kritikan awam dan akauntabiliti kepada mereka yang berkhidmat. Kita semua tertakluk kepada penelitian. Itulah sebabnya kami menulis penghakiman supaya ia boleh dibaca, dianalisis, dibincangkan dan dibahaskan.

Malah, keseluruhan sistem rayuan adalah berdasarkan kesedaran hakim tentang kesilapan mereka sendiri,” katanya semasa majlis yang disiarkan secara langsung di saluran rasmi badan kehakiman di platform perkongsian video YouTube.

Beliau seterusnya menegaskan bahawa kebebasan untuk mengkritik mahkamah tidak bermakna kebebasan untuk orang ramai termasuk ahli politik untuk melancarkan “serangan yang tidak berasas dan keji terhadap badan kehakiman atau hakim tertentu untuk tujuan mereka sendiri”.

Tengku Maimun juga menegaskan bahawa badan kehakiman adalah barisan pertahanan terakhir dalam demokrasi berperlembagaan, dan jangan sekali-kali timbul syak wasangka bahawa badan kehakiman ditawan.

“Apabila timbul keperluan untuk badan kehakiman dikritik, ini harus dilakukan dengan cara yang membina dan tidak menjejaskan kebebasan dan keyakinan orang ramai terhadap badan kehakiman.

“Tiada sesiapa yang patut menyemai keraguan di kalangan orang ramai mengenai integriti badan kehakiman atau hakim,” katanya.

Berucap kepada hakim Mahkamah Tinggi yang baru dilantik serta hakim di peringkat Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan yang turut hadir, Tengku Maimun menggesa agar mereka tidak berputus asa atau berputus asa dalam menjalankan tugas mengikut prinsip undang-undang, dan berkata ia terpulang kepada hakim untuk memastikan tiada campur tangan dalam keputusan mereka.

“Dalam apa jua keadaan, kita patut goyah. Integriti sistem keadilan dan kebebasan badan kehakiman tidak boleh dikompromi dalam apa jua keadaan. Walau apa pun, kita mesti kekal kuat dan tabah serta teguh dalam menegakkan kedaulatan undang-undang.

“Walaupun kita tidak dapat mengawal kata-kata atau tindakan sesetengah pihak yang berniat untuk memburukkan atau memusnahkan imej badan kehakiman, namun ia adalah dalam kawalan kita untuk memastikan tiada sesiapa yang mencampuri urusan kita. Dalam erti kata lain, tidak boleh ada campur tangan dalam badan kehakiman jika kita hakim tidak membenarkan perkara itu berlaku.

“Dan, campur tangan tidak akan berlaku selagi kes diputuskan tanpa rasa takut atau pilih kasih, tanpa niat jahat atau motif, tanpa sebarang tekanan luaran atau dalaman dan tanpa mengambil kira personaliti. Pandangan umum atau popular, tidak mengapa.

“Kes-kes diputuskan berdasarkan bukti yang diketuai di mahkamah dan berdasarkan prinsip undang-undang yang ditetapkan termasuk stare decisis,” katanya, merujuk kepada prinsip undang-undang stare decisis atau mahkamah berikutan duluan atau keputusan yang dibuat oleh mahkamah lain.

“Apa jua dugaan dan tribulasi yang kita hadapi, prinsip ini mesti dipatuhi. Hanya jika kita berpegang kepada prinsip utama ini barulah kita layak dipanggil hakim,” katanya.