Kongsi hantaran fakta nasi lemak, Facebook CIA raih tumpuan ramai

Kongsi hantaran fakta nasi lemak, Facebook CIA raih tumpuan ramai

 

Agensi Perisikan Pusat (CIA) meraih tumpuan ramai apabila memuat naik hantaran berhubung fakta-fakta menarik mengenai nasi lemak kepada pengikutnya di Facebook baru-baru ini.

CIA menerusi hantaran tersebut turut memaklumkan bahawa nasi lemak merupakan hidangan kebangsaan negara dan antara makanan sarapan pagi popular untuk orang Melayu.

“Namanya dalam Bahasa Melayu bermaksud ‘nasi lemak’ kerana proses penyediaan juadah tersebut menjadi ia berlemak dan penuh rasa.

“Ia terdiri daripada nasi wangi yang dimasak dalam santan dengan daun pandan, serai, halia dan rempah ratus yang lain.

“Nasi lemak biasanya dihidangkan bersama telur rebus, ikan bilis goreng, pes sambal dan kacang tanah panggang,” katanya dalam hantaran pada Sabtu.

Dalam pada itu, ujar CIA, perkongsian tersebut merupakan sebahagian maklumat daripada Buku Fakta Dunia milik agensi berkenaan.

“Buku Fakta Dunia CIA ialah sumber awam yang menyediakan risikan asas mengenai 266 entiti dunia, termasuk fakta perjalanan dan profil negara,” ujarnya.

Rata-rata netizen tidak melepaskan peluang dan meninggalkan komen pada hantaran tersebut.

Salah seorang pengguna Facebook, Is Mohd mengucapkan terima kasih kepada CIA kerana mempromosikan masakan di negara ini.

“Terima kasih CIA untuk masa dan sokongan terhadap makanan Malaysia.

Selain itu, seorang lagi pengguna Facebook, Helvin Henry turut mengingatkan netizen supaya tidak meninggalkan komen yang keterlaluan bagi menjaga imej negara.

“Komen elok-elok. (Negara) Kita dah di peringkat antarabangsa, jangan buat malu negara,” menurutnya.