Kongsi video ‘dijampi’ bomoh Siam, founder kosmetik didakwa lakukan perkara syirik

Kongsi video ‘dijampi’ bomoh Siam, founder kosmetik didakwa lakukan perkara syirik

 

Usahawan kosmetik Safiey Illias sekali lagi menjadi bualan hangat apabila menunjukkan satu videonya seperti sedang mendapat ‘rawatan’ dengan seorang bomoh di Siam.

Menerusi perkongsian video di Instagramnya, kedengaran suara Safiey dan seorang lelaki membaca mantera dalam bahasa Thai sambil mengikat tali kuning dipergelangan tangan usahawan berusia 29 tahun itu.

 

Dalam pada itu, seorang lelaki dipercayai bomoh itu juga kelihatan menggerakkan jari di atas tas tangan Safiey yang berwarna coklat, seolah-olah sedang menulis sesuatu.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen tidak menyokong tindakan yang dianggap syirik dan orang yang kufur. Bahkan, amalan tak diterima 40 hari jika berjumpa bomoh atau dukun.

Ada yang menasihatnya untuk berubah menjadi manusia yang berguna dan lebih baik. Bahkan, ada yang membandingkannya dengan usahawan kosmetik, Sajat.

“Seteruk-teruk Sajat, takda pulak sampai berbomoh siam syirik macam ini. Seram lah sis,” kata seorang pengguna Instagram.

Sebelum ini, Safiey pernah berkongsi foto yang menunjukkan di bahagian belakang tengkuknya terdedah dengan tulisan Thailand. Bukan itu sahaja, dia pernah mengaku buat pembedahan plastik kerana hobi, bukan sebab nak cantik.