KWSP: Pendirian kerajaan betul tapi konsep ‘i-Cagar’ satu kesilapan besar

KWSP: Pendirian kerajaan betul tapi konsep ‘i-Cagar’ satu kesilapan besar

 

1- Hari ini DS Anwar menyatakan pendirian Kerajaan kekal untuk tidak membenarkan lagi pengeluaran KWSP. Bagi aku pendirian Kerajaan ini betul dan bertanggungjawab.

2- Aku antara yang konsisten sejak dulu menolak dasar pengeluaran KWSP. Dan aku juga mencadang skim Pinjaman Khas bagi pencarum yang terkesan, tapi bukanlah dengan Bank tetapi dengan badan khas seperti konsep agensi khas seperti Amanah Ikhtiyar, Tekun atau CGC. Malangnya konsep i-Cagar yang diperkenalkan baru baru ini bagi aku dilaksanakan tergesa gesa dan tidak memenuhi matlamat membantu mereka yang terkesan.

3- Aku ada menulis bagaimana Kerajaan dapat bantu dengan Dana Kerajaan sendiri menyasarkan mereka yang benar benar terkesan. Tetapi bukan dengan mengharapkan pembiayaan Bank Komersial. Lebih malang syarat utama mesti dari Tabung Akaun 2. Syarat pendapatan yang dikenakan, kekal ada nilaian CCRIS, ada penalti atas faedah bayaran tertunggak dan kadar keuntungan itu.

4- Akhirnya orang yang masih ada pendapatan yang dapat faedah untuk dapatkan dana awal sebelum persaraan biarpun mereka tidak terdesak, sedangkan yang menghadapi masalah kewangan, hilang pendapatan terus menghadapi masalah kewangan.

5- Sebenarnya di luar sana, yang benar benar terdesak tak ramai pun, mungkin tak sampai 100 ribu orang. Mungkin mereka berhutang dengan Bank, rumah nak dilelong, busines mereka ditutup, mereka dibuang kerja. Jadi bantuan mesti bertujuan membantu mereka keluar dari masalah yang dihadapi. Kalau ada hutang tertunggak dengan Bank, boleh saja KWSP selesaikan dengan Bank.

6- Yang riuh ni jenis nak pakai duit berbelanja, mengeluh kononnya gaji hari ini tidak cukup hanya memenuhi nafsu mereka untuk berbelanja. Hari ini kelompok ini yang mungkin sebahagian dari 70 ribu pemohon. Akhirnya dasar i-Cagar ini tidak mencapai matlamat membantu mereka terkesan. Yang seronoknya mereka yang nak berbelanja dan mendapatkan faedah yang sedikit rendah dari kadar pasaran.

7- Bantuan kepada pencarum yang terkesan mesti datang dari dana Kerajaan, suntikan fiskal. Bukan harapkan dana dari Bank. Dari RM1 billion diperuntukkan dalam belanjawan baru baru ini RM500 bagi pencarum 40 tahun ke atas tidak menyelesaikan masalah mereka, apalagi membantu ekonomi. Jika Kerajaan berbelanja RM2 billion untuk membantu pencarum terkesan, purata lebih 100 ribu dapat agihan RM20 ribu seorang bagi menyelesaikan masalah depa.

8- Aku tak tahu mana Kerajaan dapat Formula i-Cagar ni. Tu sebab kadang kadang, Penasihat Ekonomi perlu berbayar. Kalau Prabono, inilah masalahnya.

Ipohmali