Lagi kematian dalam lokap, Malaysia diambang bencana

Lagi kematian dalam lokap, Malaysia diambang bencana

Lelaki berumur 21 tahun yang ditahan atas tuduhan dadah tahun lalu dilaporkan telah meninggal dunia di Hospital Kluang beberapa minggu setelah dipindahkan ke Penjara Simpang Renggam, di Johor.

Menurut laporan Free Malaysia Today yang memetik laporan polis yang dibuat oleh pegawai penjara, pegawai itu mendakwa seorang doktor di hospital mengatakan Surendran Shanker telah meninggal dunia akibat “kejutan septik dengan kegagalan pelbagai banyak”.

Laporan itu memetik keluarga Surendran yang mengesyaki kemungkinan berlaku perbuatan khianat dalam kematiannya.

“Kami perlu menerima hakikat dengan pemergiannya, tetapi saya rasa wujud ketidakadilan di sini,” kata ibu Surendran, Kumatameri Asirvatham seperti dilapor.

“Kami merasakan ia membabitkan perbuatan khianat kerana Surendran tiada masalah kesihatan. Beliau baru berusia 21 tahun,” tambahnya.

Laporan itu menyatakan Surendran ditahan di Petaling Jaya pada Jun 2020 dan direman empat hari sebelum ditahan di bawah Akta Pencegahan Jenayah (Poca), undang-undang yang membolehkan penahanan tanpa perbicaraan.

Dia kemudiannya dihantar ke pusat pemulihan Muar Ogos tahun lalu, sebelum dipindahkan ke Penjara Simpang Renggam pada 25 April tahun ini.

Kumatameri dipetik berkata bahawa dia dihubungi oleh pegawai penjara Simpang Renggam pada pukul 4.30 petang semalam bahawa Surendran telah dimasukkan ke Rumah Sakit Kluang pada hari Selasa setelah mengadu “sakit teruk di perutnya”.

Keadaan Surendran kemudiannya bertambah buruk, dan pada pukul 1.15 pagi hari ini, seorang pegawai polis dilaporkan memberitahu sepupu Surendran, Surenthar Richard bahawa dia telah meninggal sekitar jam 12.30 pagi. – MK