Lagi kes rasuah, tiga termasuk bekas pengurus besar Air Kelantan Sdn Bhd ditahan SPRM bantu siasatan

Lagi kes rasuah, tiga termasuk bekas pengurus besar Air Kelantan Sdn Bhd ditahan SPRM bantu siasatan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tiga lelaki termasuk seorang bekas pengurus besar Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB) bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah yang melibatkan projek bernilai lebih RM27 juta antara 2015 dan 2019.

Dua lagi yang ditahan bersama bekas pengurus berumur 60 tahun itu adalah seorang pegawai AKSB yang berusia 39 tahun dan seorang pengurus projek sebuah syarikat berusia 43 tahun.

Menurut sumber SPRM, ketiga-tiga mereka ditahan antara pukul 4.25 petang dan 6.30 petang selepas memberi keterangan di Pejabat SPRM Kelantan, di sini.

Penahanan itu dilakukan selepas SPRM menerima maklumat daripada orang awam, dan SPRM telah mendapat perintah reman selama tiga hari bermula hari ini terhadap ketiga-tiga mereka.

Difahamkan ia bagi membolehkan siasatan lanjut dilakukan atas dakwaan pembabitan dalam rasuah daripada sebuah syarikat untuk mendapatkan projek dan kerja daripada AKSB, yang juga anak syarikat milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Menurut sumber, kes berkenaan adalah antara kes berprofil tinggi yang melibatkan anak syarikat kerajaan negeri Kelantan, dan siasatan lanjut mengenainya akan dilakukan mengikut Seksyen 16 Akta SPRM 2009.

Sumber – AstroAwani