Lama tak jenguk rumah, sekali kecewa ‘management’ sesuka hati buat rumah jadi stor

Lama tak jenguk rumah, sekali kecewa ‘management’ sesuka hati buat rumah jadi stor

 

Seorang wanita meluahkan rasa kesal apabila pihak pengurusan kediamannya didakwa sesuka hati memasuki rumah dan menjadikan rumahnya sebagai stor menyimpan barang.

Ujar Farah (bukan nama sebenar), dia sudah lama tidak balik ke rumah jenis kondominium yang terletak di Negeri Sembilan dan sama sekali tidak menyangka ia dipenuhi dengan perabot, tilam, tv lama dan papan katil.

rumah stor

Kata Farah, lebih 10 tahun dia tidak pulang ke rumah itu dan sengaja dibiarkan kosong selain dijadikan sebagai aset harta peribadi.

Rumah tu dah nak habis bayar, saya nak buat full settlement. Jadi saya datanglah jenguk ke rumah tu minggu lalu. Rumah saya di aras bawah.

Dari luar tingkap, saya nampak ada barang-barang di dalam rumah. Saya terkejut sebab rumah memang kosong dari mula dibeli. Saya salah rumah ke?

Dia kemudiannya merujuk kepada pihak pengurusan dan menerima jawapan yang tidak disangka-sangka.

Rumah stor

Pihak pengurusan beritahu mereka tumpang barang kat rumah saya, tapi tak minta izin pun. Alasannya tak masuk akal, mereka kata rumah saya dipecah masuk sebelum ini.

Saya istighfar masuk dalam rumah, dinding dan lantai kotor, sampai sesak nafas, tak boleh masuk ke bilik ruang makan, dan dapur sebab penuh barang.

Jelasnya, dia seperti hendak terkena serangan jantung apabila melihat rumah sendiri ‘diceroboh’ pihak pengurusan kondominium.

Rumah dijadikan storSumber : mStar Online  

Tolonglah jangan bagi alasan ‘sebab puan dah lama tak balik’. Kalau saya tak balik rumah selama 20 tahun pun, mereka tiada hak untuk masuk rumah tanpa izin.

Difahamkan, Farah kini berada dalam fasa rundingan dengan pihak pengurusan dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap isu tersebut.