Lancar vaksin halal, sekali lagi Indonesia kalahkan Malaysia

Lancar vaksin halal, sekali lagi Indonesia kalahkan Malaysia

Indonesia memulakan ujian vaksin Covid-19 buatan sendiri kepada manusia hari ini selepas mendapat lampu hijau daripada badan kawal selia, susulan lonjakan gelombang kes yang dialami negara itu.

Menurut portal FMT, penyelidikan mengenai vaksin ‘merah putih’ (Red White), dinamakan sempena warna bendera Indonesia itu diketuai Universiti Airlangga dan Biotis Pharmaceutical Indonesia.

Projek itu mengalami kelewatan sejak ia dimulakan pada 2020, namun pihak berkuasa kini diharapkan dapat membenarkan penggunaannya menjelang pertengahan 2022 jika percubaan itu berjaya.

Menteri Kesihatan, Budi Gunadi Sadikin, berkata vaksin yang akan dilancarkan pada peringkat akhir kempen vaksinasi Indonesia itu juga boleh didermakan kepada negara lain.

“Saya sudah membincangkan perkara ini dengan Presiden dan beliau bersetuju untuk menyumbangkan vaksin ini kepada negara yang memerlukan,” katanya pada majlis pelancaran ujian percubaan kepada manusia di Surabaya.

Fasa pertama dan kedua ujian klinikal bakal membabitkan 90 dan 405 sukarelawan dewasa.

Vaksin Merah Putih sudah memperoleh pensijilan “halal” daripada Majlis Ulama Indonesia, badan tertinggi agama negara majoriti Islam itu, menurut Dekan Universiti Airlangga, Mohammad Nasih

“Kami berharap dengan pensijilan halal ini, keyakinan orang ramai untuk menggunakan vaksin ini lebih tinggi,” Nasih memberitahu wartawan.

Indonesia sudah meluluskan 13 jenis vaksin dan dos penggalak tetapi kebanyakannya menggunakan vaksin buatan China dan bergelut untuk memperoleh dos mencukupi untuk menampung penduduknya seramai 270 juta orang.

Kerajaan Indonesia menekankan kepentingan membangun dan menghasilkan vaksin nasional sejak awal pandemik ini lagi.

Negara itu mula dilanda Covid-19 pada Julai tahun lalu ketika penularan varian Delta berleluasa.

Kes harian menurun dengan ketara pada akhir tahun, namun penularan Omicron baru-baru ini meletakkan semula negara itu kepada 30,000 kes yang disahkan dalam sehari.

Secara keseluruhan, ekonomi terbesar Asia Tenggara itu melaporkan lebih 4.5 juta kes yang disahkan dengan hampir 145,000 kematian.

Pelancaran vaksinasi negara itu juga agak perlahan dengan kira-kira 48% daripada penduduk diberi vaksin dua dos suntikan dan hanya lima juta rakyatnya diberikan dos penggalak.