Latar belakang Sophia AlBarakbah yang ramai akan terkejut, macam Ira Kazar!

Latar belakang Sophia AlBarakbah yang ramai akan terkejut, macam Ira Kazar!

 

Sophia Albarakbah merupakan gandingan terbaharu pelakon Aliff Aziz untuk drama rantaian yang bakal menyerikan slot Akasia berjudul Ku Akad Kau Dengan Bismillah.

Naskhah diterajui pengarah Osman Ali dan Yus Yusop itu akan menemui penonton mulai 6 Februari ini turut menampilkan pelakon Halim Radzi, Shah Iskandar, Jasmine Suraya, Zaki Azeman, Ayu Ayuni dan ramai lagi.

1. Sophia Albarakbah, antara lain, juga dikenali sebagai Sophia Koshka.

2. Dia seorang penganut agama Islam.

3. Peranan watak televisyennya termasuk dalam drama Devoted, Tercipta Satu Ikatan, Hadiah Dari Tuhan, Suamiku Lelaki Pendosa, Air Mata Allisya dan Cinta Hilang Kata.

4. Pada tahun 2022, Sophia telah ditampilkan untuk tayangan pawagam dalam filem Jerangkung Dalam Almari dan Ada Hantu 2.

5. Penyanyi, pelakon dan pengacara wanita Malaysia, Aisha Retno adalah sepupu kepadanya.

6. Dia pernah memperoleh pengiktirafan di World Film Carnival Singapore 2021 untuk pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik dan Anugerah Pencapaian Luar Biasa.

7. Pada 2023, Sophia membintangi bersama Aliff Aziz dalam drama Ku Akad Kau Dengan Bismillah, yang dikeluarkan secara bersiri dalam slot Akasia, saluran TV3.

8. Bakal membuat susulan dengan ‘Obsesi Dia’ dibintangi bersama Zaki Azeman, yang diterbitkan sebagai siri slot Samarinda TV3.