Lawak MH370 hanya sekadar memanaskan penonton, Jocelyn Chia akui tidak pernah berdendam dengan Malaysia

Lawak MH370 hanya sekadar memanaskan penonton, Jocelyn Chia akui tidak pernah berdendam dengan Malaysia

Pelawak wanita Singapura, Jocelyn Chia yang menjadi topik perbualan minggu lalu kerana jenakanya yang menghina tragedi MH370 masih dikecam hebat masyarakat Malaysia.

Selepas media sosialnya ‘hilang’ dan dia sendiri memadam konten yang boleh disifatkan sebagai satu provokasi, Jocelyn akhirnya telah menjelaskan hal sebenar kenyataan yang dibuat itu.

Memang budaya ‘panaskan’ penonton

Memetik laporan dari CNN, pelawak yang bukan lagi warganegara Singapura tersebut mengatakan bahawa apa yang dilakukan adalah satu budaya biasa dan bertujuan untuk ‘memanaskan’ penonton sahaja.

“Saya tidak berdendam terhadap Malaysia. Ia juga merupakan budaya biasa bagi pelawak untuk ‘memanaskan’ penonton secara langsung.
“Ahli penonton Malaysia sering datang pada saya selepas selesai melakukan persembahan untuk memberitahu mereka menyukai pertunjukan saya,” ujarnya.

Buat lawak hati2 katanya

Menurutnya, Malaysia dan Singapura sememangnya sudah ada persaingan mesra dari dahulu dan ia menjadi dasar jenakanya. Tambah wanita terbabit, video yang dimuat naik sudah dipendekkan dan mungkin beberapa bahagian penting telah dihilangkan.

“Saya memang melakukan setiap jenaka saya dengan berhati-hati. Saya berpegang teguh dengan lawak saya secara keseluruhan apabila ia ditonton di dalam kelab komedi.
“Apabila difikirkan, menjadikan keseluruhan persembahan kepada satu klip video pendek untuk tontonan luar daripada kelab komedi adalah sangat berisiko,” katanya.

Jelasnya lagi, penonton Malaysia yang ada di kelab komedi itu juga tidak tersinggung dengan lawak yang dilakukan kerana ada yang datang kepadanya selepas selesai membuat persembahan.

Terdahulu, video Jocelyn Chia membuat komedi berdiri dengan memberi perbandingan antara Malaysia dan Singapura telah mengguris hati masyarakant Malaysia.

Dia dengan wajah mengejek telah menyetuh perihal tragedi MH370 sehingga mendapat kritikan daripada netizen termasuklah pelawak-pelawak dari Malaysia.