‘Lejen’ ini buktikan kebodohan Wee Ka Siong punca Malaysia rugi teruk, mundur teknologi

‘Lejen’ ini buktikan kebodohan Wee Ka Siong punca Malaysia rugi teruk, mundur teknologi

Ini Cerita Benar dan Serius bagi Abg..

Banyak sgt berpolitik , sehingga kerajaan terlepas peluang keemasan depan mata .

Seawal tahun 2016 lagi , Facebook, Google, Microsoft bercadang hendak buat secara swasta super highway internet dibawah dasar laut, melalui lautan Atlantik dan Pasifik. Teknologi cable fiber yg dicadangkan pada masa itu utk digunakan. Kos pelaburan beratus billion USD secara jangka panjang dan akan menampung penambahan data-flow yg berlipat ganda di Asia Pasifik/ Asia Tenggara pada tahun 2022 & seterusnya..

Semasa zaman PH berkuasa pun perkara ini berbangkit .. Menteri Pengangkutan pada masa itu, Anthony Loke adalah jugak membuka ruang utk rundingan supaya kabel ini melalui dasar laut Malaysia.

Aleh2 tukar kerajaan, Menteri bertukar kepada Wee Ka Siong dan rundingan bercambah kepada 6 Kementerian..bayangkan 6 Kementerian bermesyuarat hendak selesai satu persoalan besar utk memberi laluan atau tidak..katanya isu cabotage utk beri kelonggaran melalui dasar laut kita harus diteliti..ada isu nak jaga hak syarikat perkapalan tempatan dlm membaiki kabel dasar laut..syarikat saper la gamaknya tu.

( cabotage ini adalah hak utk kapal, kapalterbang, submarine malaysia utk beroperasi di laut kawasan Malaysia. cabotage ini ada kos induk dan sampingannya yg menjanakan pendapatan utk pengusaha2 dilaut Malaysia)..teliti punya teliti, meeting punya meeting ramai2, satu keputusan konkrit pun x nampak..

seminggu yg lalu , dinyatakan pelaburan berbllion2 kabel dasar laut Google , FB dan Microsoft akan melalui Guam, Filipina, Singapura, Indonesia, Jepun, Taiwan..negara2 ini sudah bersedia menerima teknologi keupayaan paling tinggi dlm dunia siber dan internet pada masa akan dtg..spinoff projek ini cukup besar dan cukup2 lumayan..

Malaysia?.. kita tunggu mesyuarat lah , tubuh jawatankuasa..jawatankuasa semlm mesyuarat utk tentukan jawatkuasa yg akan dtg ..kena ada mesyuarat dulu utk tentukan jawatan dan kuasa..ulang dan ulang dan ulang..

akhirnya, rakyat Malaysia akan ketinggalan dlm isu akses dan perolehan data2 yg terkini dan tercanggih pada masa akan dtg.. nanti kita menumpang la dgn negara jiran utk mengakses superhighway ini pada masa akan dtg..ingat negara2 jiran nak bagi laluan free ka?

* lama2 isu cabotage jadi isu sabotage..