Lelaki ini punyai kekayaan 100 trillion USD dan dia adalah pemilik bulan

Lelaki ini punyai kekayaan 100 trillion USD dan dia adalah pemilik bulan

 

Pada tahun 1980, bekas ventriloquist dan jurujual kereta bernama Dennis Hope telah tidak bekerja, mengalami perceraian dan bergelut untuk memenuhi keperluan hidup.

Semasa dia memberitahunya, dia sedang memandu sambil tertanya-tanya apa yang dia boleh lakukan untuk aliran tunai apabila dia melihat melalui tingkap kereta, melihat bulan dan berfikir: “Sekarang terdapat banyak harta.”

Lelaki punyai kekayaan lebih 100trillion USD rupanya dia pemilik bulan, ini kisah macam mana dia boleh jadi pemilik bulan

Hope melakukan beberapa penyelidikan di perpustakaan kolej dan menemui Perjanjian Angkasa Lepas 1967, pakatan di mana berpuluh-puluh negara, termasuk Amerika Syarikat, membentangkan garis panduan undang-undang asas untuk berurusan dengan badan angkasa.

Harapan menganggap dia melihat kelemahan: Perjanjian itu mengisytiharkan bahawa tiada negara boleh menegaskan kedaulatan ke atas bulan, tetapi ia gagal untuk mengatakan dengan jelas bahawa individu tidak boleh.

Jadi Hope menghantar nota kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, membuat tuntutan kepada bulan serta planet dan bulan lain dalam sistem suria, dan pergi bekerja.

Pada tahun-tahun semenjak itu, Hope telah mengumpul banyak harta menjual perbuatan ke plot di bulan dan benda-benda angkasa yang lain; dia menganggarkan sekitar $12 juta setakat ini. Ekar bulan biasa berharga $24.99. Keseluruhan Pluto berharga $250,000 – tawaran yang bagus, tetapi perjalanan yang sukar.

Walaupun anda tidak serius menghargai idea bahawa seorang lelaki di Rio Vista, California, adalah pemilik tunggal bulan—dan kebanyakan pakar tidak—kerjaya yang membingungkan Hope membuktikan kekosongan undang-undang di sekeliling hartanah yang tidak berlaku kepada berada di planet ini.

Dan ketika manusia bersedia untuk kembali ke bulan, dengan sedozen atau lebih negara dan firma swasta mengintai permukaan bulan untuk segala-galanya daripada perlombongan hingga penyelidikan saintifik, hujah mengenai pemilikan dijangka menjadi semakin rumit.

Peguam angkasa lepas mempertikaikan kewujudan kelemahan Hope, dan PBB tidak pernah mengakui dakwaannya. (Harapan tidak terganggu: “Saya tidak meminta kebenaran mereka. Saya hanya memberitahu mereka tentang apa yang saya lakukan.”)

Tetapi dia betul bahawa rangka kerja undang-undang utama yang mengawal ruang kekal seperti perjanjian 52 tahun, yang dirundingkan pada masa ketika komputer adalah sebesar bas sekolah. Hari ini, memandangkan angkasa lepas menjadi sasaran komersial yang sah, timbul persoalan yang semakin meningkat tentang sama ada Perjanjian Angkasa Lepas bersedia untuk melaksanakannya.

Pakatan 1967, yang ditandatangani dua tahun sebelum pendaratan bulan AS, adalah dokumen idealistik yang secara berkesan menolak kemungkinan bahawa sebuah negara boleh “memiliki” wilayah di angkasa, walaupun ia berjaya menanam bendera di sana.

1967 Menandatangani Perjanjian di Angkasa Lepas

Perjanjian itu juga menyatakan bahawa negara-negara Bumi boleh menggunakan bulan dan badan angkasa lain hanya untuk tujuan damai, melarang penciptaan pangkalan tentera pada entiti tersebut dan penempatan senjata pemusnah besar-besaran di angkasa.

Tetapi rangka kerja perjanjian yang agak mudah itu, yang mengandungi kira-kira 2,200 perkataan, meninggalkan banyak persoalan yang semakin penting tentang bagaimana orang, syarikat dan negara boleh beroperasi di angkasa lepas.

Itu termasuk soalan tentang memperoleh dan mengeksploitasi sumber yang terdapat di sana, daripada air kepada gas kepada mineral, isu-isu yang mungkin kelihatan khayalan kepada diplomat yang merundingkan syarat-syarat pada tahun 1960-an. Negara mana yang akan menerajui dan mana yang akan menyusul?

Apakah jenis peralatan dan aktiviti ketenteraan yang dibenarkan? Siapa yang akan menetapkan peraturan dan menengahi pertikaian? Dan, mengada-ada tetapi masih menarik: Bagaimana jika kita bertemu makhluk asing dengan idea dan adat mereka sendiri?

Memandangkan tarikh kemungkinan manusia kembali ke bulan semakin hampir, orang dalam industri angkasa mengatakan terdapat keperluan mendesak yang semakin meningkat mengenai soalan ini, dan beberapa pemain telah mula mendesak untuk mengembangkan perjanjian atau memikirkannya semula sepenuhnya.

Terdapat juga kebimbangan yang menjalar bahawa jawapannya mungkin hanya terletak pada kelebihan penggerak pertama, dan sesiapa yang mencapai sempadan yang belum diterokai ini terlebih dahulu akan menetapkan peraturan untuk beberapa dekad, generasi, malah berabad-abad yang akan datang – dan mungkin juga melaksanakan pengambilan sumber perkadaran galaksi .

Adakah ia ‘pencari, penjaga’ di angkasa?

Musim panas lalu, selepas perjalanan selama 3½ tahun, kapal angkasa Jepun Hayabusa2 mencapai asteroid bernama Ryugu.

Ia telah meletupkan lubang-lubang kecil ke permukaan dalam percubaan untuk menangkap beberapa detritus dan mengembalikannya ke Bumi.

NASA mempunyai misi serupa yang sedang dijalankan, dengan sampel dari asteroid Bennu dijangka kembali ke Bumi menjelang 2023. Kedua-dua misi itu sedang diawasi dengan teliti oleh syarikat seperti Asteroid Mining Corp., sebuah firma British yang namanya membentangkan niatnya.

Asteroid mengandungi air dan bahan lain yang boleh membantu mengekalkan kehidupan dan berpotensi menggerakkan kapal angkasa di luar Bumi. Terdapat sekurang-kurangnya 15,000 asteroid “dekat Bumi” sahaja; asteroid ini membawa anggaran 2 trilion tan air, menurut beberapa anggaran.

Anggap mereka sebagai stesen minyak yang berpotensi, atau kedai serbaneka, untuk pengembara angkasa lepas. (Asteroid Mining Corp. bercakap dengan lebih hebat, menyatakan bahawa ia menjangkakan Revolusi Perindustrian baharu, yang menggerakkan “sebanyak mungkin industri pencemar ke Angkasa dan keluar dari biosfera rapuh Bumi.”

Firma lain, Shackleton Energy, mahu mengekstrak air daripada kutub bulan dan menghantarnya ke stesen minyak yang akan diletakkan di orbit Bumi. “Suatu hari nanti, kami menyasarkan untuk menjadi utiliti angkasa lepas yang membosankan,” kata syarikat itu.

Terima kasih kepada undang-undang AS 2015, Akta Daya Saing Pelancaran Angkasa Komersial, jika salah satu daripada syarikat ini mencapai badan angkasa yang mereka sasarkan, mereka boleh melakukan apa yang mereka mahu dengan bahan yang mereka temui.

Ini kerana walaupun Perjanjian Angkasa Lepas 1967 melarang pengisytiharan kedaulatan ke atas bahagian langit, ia sebahagian besarnya ditafsirkan, di Barat pula, sebagai terbuka tentang perkara yang boleh dilakukan dengan sumber yang terdapat di sana.

Undang-undang 2015 adalah anugerah kepada syarikat swasta AS yang mengintai bulan atau bahagian lain ruang angkasa, kerana ia memberi mereka beberapa kepastian undang-undang untuk pembangunan ekonomi yang ingin mereka kejar.

Luxembourg telah meluluskan undang-undang yang sama, hadiah kepada banyak syarikat angkasa lepas yang berpangkalan di Eropah yang mencari kepastian undang-undang untuk kerja mereka.

Kunci kejayaan, bagaimanapun, sangat sesuai dengan pepatah: “Pemilikan adalah 9/10ths of the law” – sekurang-kurangnya mengikut sudut pandangan Barat.

Sesiapa yang mendapat bahan terlebih dahulu dapat melakukan apa yang dia mahu dengannya. Dennis Hope, untuk satu, mungkin tidak memiliki bulan hanya kerana dia mengatakan dia memilikinya.

Tetapi jika dia – atau utusan mekanikal yang dihantarnya – mencapainya terlebih dahulu dan mula mengeksploitasi permukaannya, dia boleh mengambil sumber yang dia dapati.

Siapa yang boleh menetapkan peraturan?

Walaupun komuniti antarabangsa mencapai kata sepakat bahawa ia adalah “penjaga penjaga” mengenai topik sumber, masih terdapat persoalan tentang peraturan yang akan mengawal tingkah laku lain di angkasa, dan siapa yang boleh menetapkannya.

Katakan seseorang ingin mendirikan hotel di bulan. Atau buka restoran di Marikh. Atau tawarkan perkhidmatan teknikal kepada kapal angkasa yang melintasi kedua-duanya.

Perdagangan sedemikian, peguam dan penganalisis berkata, akan memerlukan rangka kerja undang-undang dan peraturan seperti yang berlaku di Bumi, dan perjanjian angkasa lepas sedia ada tidak memberikan panduan terperinci yang mencukupi.

Didorong oleh sektor swasta, penggubal undang-undang AS telah mula cuba mengisi jurang peraturan ini. Dewan dan Senat sedang mempertimbangkan cadangan untuk mengawal selia aktiviti manusia di angkasa lepas, khususnya usaha komersial.

Beberapa halangan utama dalam pusat perbahasan yang sedang berlangsung di mana jabatan Kabinet AS – khususnya, Pengangkutan atau Perdagangan – akan mempunyai kuasa ke atas tindakan di angkasa.

Rang undang-undang itu, seperti yang ditulis sekarang, bertujuan untuk mematuhi kewajipan minimum dalam perjanjian 1967, yang mengatakan negara mesti memberi kuasa dan mengawasi tindakan rakyat mereka — termasuk entiti bukan kerajaan — di angkasa. Tetapi secara keseluruhan, undang-undang itu direka untuk memberi syarikat kebebasan yang ketara untuk beroperasi, kata peguam angkasa. Itu mencerminkan perasaan dwipartisan dalam Kongres bahawa semakin kurang campur tangan kerajaan,

Secara teori, syarikat boleh mula membeli-belah untuk rejim yang paling lembut di Bumi. Semakin kurang beratnya kerajaan, semakin banyak syarikat yang ingin diperbadankan di bawah panji-panjinya, dan semakin banyak pai angkasa yang mungkin dituntut oleh kerajaan.

(Fikirkan peranan Delaware yang terlalu besar dalam tadbir urus korporat AS, atau bahagian perbankan Swiss.) Jadi di manakah usahawan yang bercita-cita ingin membina firma mereka? Ini mungkin terdengar teknikal, tetapi ia sudah, secara harfiah, bahan novel: Buku fiksyen sains “Artemis” oleh Andy Weir memaparkan masa depan di mana negara yang akhirnya mendominasi industri angkasa lepas ialah Kenya, dengan menawarkan pengecualian cukai dan peraturan dipermudahkan yang tidak dilakukan oleh Barat.

Soal Jawab
Kami menganjurkan sembang langsung di Reddit tentang usaha AS untuk kembali ke bulan. Lihat sorotan daripada perbualan di sini .

Terdapat begitu banyak ruang di angkasa yang anda fikir akan ada banyak ruang untuk negara dan syarikat yang berbeza untuk beroperasi tanpa konflik.

Tetapi bagaimana jika dua negara – atau firma yang berpangkalan di negara yang berbeza – bertembung?

Jika pasukan robot Rusia (atau manusia) cuba menggali di tempat yang sama di bulan sebagai entiti Amerika, siapa yang akan menjadi pengantara? Jika satu negara menubuhkan kedai dalam jarak beberapa milimeter dari negara lain, mengancam untuk campur tangan dalam kerja negara itu, apa yang akan berlaku?

Terdapat Tribunal Antarabangsa untuk Undang-undang Laut, tetapi tidak ada satu untuk ruang angkasa. Secara teorinya, Mahkamah Keadilan Antarabangsa mungkin berfungsi sebagai forum untuk penyelesaian pertikaian berkaitan ruang angkasa, tetapi banyak negara, termasuk Amerika Syarikat, mengehadkan urusan mereka dengan ICJ.

Mahkamah Timbang Tara Tetap telah berpindah untuk mewujudkan beberapa peraturan untuk mengendalikan pertikaian ruang angkasa, tetapi sekali lagi, tiada konsensus antarabangsa mengenai forum yang betul.

Bagaimana pula dengan penggunaan kekerasan?

Perjanjian 1967 melarang meletakkan nuklear atau senjata pemusnah besar-besaran lain di angkasa lepas, dan ia melarang penubuhan pemasangan tentera dan pangkalan di atas badan angkasa. Dokumen itu menekankan bahawa benda langit seperti bulan akan digunakan “secara eksklusif untuk tujuan damai.”

Rusia dan China, yang kedua-duanya mencabar Amerika Syarikat dalam pelbagai bidang di Bumi, telah mencadangkan satu perjanjian baharu yang secara jelas akan mengharamkan penempatan senjata tradisional – bukan hanya senjata pemusnah besar-besaran – di luar atmosfera Bumi.

Amerika Syarikat, bagaimanapun, telah menolak cadangan tersebut sebagai cacat dan munafik, dengan menyatakan bahawa Moscow dan Beijing telah mengusahakan teknologi satelit dan laser yang boleh dipersenjatai. China, untuk satu, telah membangunkan “pembunuh satelit” – projektil yang boleh memusnahkan satelit.

Ia menguji satu pada tahun 2007 pada salah satu satelit cuaca penuaannya sendiri ; satelit itu berkecai menjadi banyak serpihan yang kini menimbulkan ancaman kepada objek angkasa yang lain.

Sementara itu, Presiden Donald Trump telah mengarahkan penubuhan Angkatan Angkasa AS, yang membawa kepada kebimbangan bahawa AS mungkin melanggar Perjanjian Angkasa Lepas itu sendiri kerana ia meningkatkan pertahanan ketenteraannya.

Adakah masa untuk perjanjian baru?

Soalan sedemikian mendorong perdebatan di peringkat antarabangsa sama ada sudah tiba masanya untuk menghasilkan perjanjian baharu atau rejim kawal selia antarabangsa untuk aktiviti angkasa lepas, perjanjian yang boleh melengkapkan atau bahkan menggantikan pakatan 52 tahun yang ditemui Dennis Hope.

Mereka yang berhujah untuk perjanjian baharu atau rejim kawal selia antarabangsa berkata rangka kerja sedia ada tidak cukup kuat untuk menghalang tingkah laku yang tidak wajar dan eksploitasi ruang yang berbahaya oleh firma swasta atau kerajaan negara.

Sesetengah melihat potensi bahaya penerokaan angkasa lepas sebagai memerlukan pendekatan antarabangsa yang bersatu seperti menangani perubahan iklim. Bagaimanapun, cara menangani serpihan angkasa lepas adalah jenis masalah yang memerlukan kerjasama pelbagai hala di luar garis panduan yang tidak mengikat.

Tetapi kontinjen kuat pegawai angkasa, peguam dan penganalisis menentang pembukaan semula Perjanjian Angkasa Lepas atau cuba menghasilkan alternatif baharu. Mereka mengatakan perjanjian 1967 dan tiga padat antarabangsa berikutnya menyediakan rangka kukuh untuk aktiviti komersial dan bukan komersial di luar Bumi.

(Tiga perjanjian lain berurusan dengan liabiliti daripada kerosakan yang disebabkan oleh objek angkasa; penyelamatan angkasawan dan pemulangan objek angkasa; dan pendaftaran objek angkasa tersebut.)

1967 Menandatangani Perjanjian di Angkasa Lepas

Penandatanganan Perjanjian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tentang Angkasa Lepas pada tahun 1967.

Percubaan untuk meminda perjanjian 1967, atau merangka perjanjian baharu yang berkaitan dengan ruang angkasa, amat sukar sekarang memandangkan keretakan politik yang mendalam di kalangan kuasa dunia. Ia lebih kecil kemungkinannya berlaku semasa presiden Trump, yang menghina perjanjian antarabangsa.

Usaha untuk menyemak semula perjanjian sedia ada boleh mendorong permintaan untuk pelbagai perubahan daripada pelbagai pemain, menghalang proses yang mencabar tidak kira apa pun.

Mereka yang menentang menyemak semula atau mewujudkan perjanjian baharu berpendapat bahawa undang-undang dan norma angkasa perlu dikembangkan sedikit demi sedikit. Mereka lebih suka melihat penubuhan berterusan perjanjian dua hala antara negara, contohnya, yang boleh menangani kerjasama atau penyelesaian konflik.

(Stesen Angkasa Antarabangsa ialah contoh yang menonjol bagi susunan berbilang pihak di luar Bumi.) Di samping itu, Jawatankuasa PBB mengenai Penggunaan Aman Angkasa Lepas telah selama beberapa dekad membentangkan mekanisme dan garis panduan yang tidak mengikat untuk penggunaan angkasa.

Penyokong pendekatan langkah demi langkah ini berpendapat bahawa ia masuk akal sebahagiannya kerana adalah mustahil untuk menjangka setiap potensi cabaran atau konflik yang akan timbul.

“Untuk cuba membuat peraturan lebih awal, saya fikir ia agak tidak praktikal,” kata Matt Schaefer, pengarah bersama program undang-undang angkasa lepas di Kolej Undang-undang Universiti Nebraska.

Hampir tidak dapat dielakkan bahawa kuasa angkasa yang lebih besar, termasuk AS, akan memimpin dalam mewujudkan penanda aras yang boleh dipatuhi atau ditiru oleh orang lain dalam pengaturan mereka sendiri.

Sudah, saingan Amerika cenderung memandang serong terhadap percubaan AS untuk mengawal ruang angkasa menggunakan undang-undang negara, walaupun sukar untuk mengetahui sama ada itu kerana mereka benar-benar mempunyai falsafah yang berbeza atau jika mereka hanya cuba mengacaukan kepala Amerika.

Apabila AS menggubal undang-undang yang berkaitan dengan sumber angkasa lepas pada tahun 2015, Rusia membantah , mencadangkan bahawa sumber dalam angkasa juga boleh dilihat sebagai badan angkasa yang dilarang untuk dimiliki oleh perjanjian 1967.

Pada akhirnya, perjanjian adalah sama kuatnya dengan negara yang paling tidak mahu menghormatinya, dan itu jika mereka menandatanganinya pada mulanya.

Ambil, sebagai contoh, satu lagi pakatan angkasa: Perjanjian Bulan 1979. Perjanjian itu menyatakan bahawa bulan dan sumber semula jadinya adalah warisan bersama manusia.

Ia melarang penggunaan sumber ini kecuali melalui badan kawal selia antarabangsa, dan ia mencadangkan bahawa negara membangun harus diberi bahagian sumber yang ditemui.

Beberapa negara tanpa program angkasa telah mendaftar untuknya kerana mereka bimbang dalam jangka masa panjang mereka boleh dieksploitasi oleh negara yang lebih berkuasa dengan akses kepada sumber angkasa.

Tetapi tiga kuasa angkasa lepas terbesar, AS, China dan Rusia, enggan menandatangani Perjanjian Bulan, memandangnya terlalu ketat. AS khususnya tidak melihat ruang angkasa sebagai taman negara yang mesti dibiarkan tanpa disentuh, sebaliknya seperti Wild West dengan banyak tawaran dalam cara kekayaan bagi mereka yang sanggup mempertaruhkan perjalanan.

Dennis Hope, dengan caranya sendiri, adalah salah seorang perintis. Tetapi Hope semakin bimbang tentang mengekalkan kawalan harta benda langitnya; bersama-sama dengan “Kerajaan Galaksi” yang dia bantu ditubuhkan, Hope merancang untuk memberitahu negara dan syarikat bahawa jika mereka mahu menggunakan harta angkasa yang dituntutnya hampir empat dekad yang lalu,

mereka perlu membayar yuran pelesenan dan berkongsi sebahagian daripada kekayaan mereka mungkin dapati. Yuran, anggaran Hope, akan berjalan sekitar $100,000 untuk hartanah di bulan.

“Kami tahu ia akan datang pada satu ketika, sebaik sahaja sektor swasta terlibat dalam perjalanan angkasa lepas,” kata Hope, kini 71, kepada POLITICO. “Ia sentiasa menjadi perjuangan untuk mengekalkan dan mengekalkan pemilikan apa yang anda fikir anda ada.”