Lemah pengetahuan punca Abdul Latiff dipermainkan Azam Baki, dedah peguam

Lemah pengetahuan punca Abdul Latiff dipermainkan Azam Baki, dedah peguam

Pengamal undang-undang terkejut dengan alasan yang diberikan Ketua Pusuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Azam Baki yang menolak kehadirannya ke mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) yang dijadualkan esok.

Ia selepas tindakan Pengerusi PSC, Abdul Latiff Abdul Rahman yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai itu bertindak menangguhkan mesyuarat tersebut selepas menerima alasan bantahan yang dibuat Azam Baki.

Dalam kenyataan yang dilaporkan portal akhbar FMT hari ini, tiga peguam menolak hujah Azam Baki membantah mesyuarat jawatankuasa Parlimen mengenai pegangan sahamnya, dengan berkata, beliau salah dalam pertikaiannya.

Haniff Khatri Abdulla berkata, jawatankuasa itu akan bertindak mengikut kuasanya untuk menyiasat dakwaan itu dan berhak untuk mengesyorkan kepada kerajaan tindakan seterusnya.

Katanya, jawatankuasa Parlimen mempunyai kuasa untuk memanggil Azam atau pasukan guamannya untuk menghadiri mesyuarat itu, dan ia perlu diteruskan seperti yang dijadualkan esok, dengan ahli-ahli membincangkan terma rujukan mesyuarat jika Azam tidak hadir.

Azam, iaitu Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), meminta mesyuarat itu ditangguhkan.

Setiausaha Dewan Rakyat Nizam Mydin Bacha Mydin semalam berkata, mesyuarat itu ditangguhkan sementara menunggu rujukan kepada penasihat undang-undang Parlimen.

Azam berhujah, perbincangan jawatankuasa itu mungkin dianggap sub judice kerana beliau telah memfailkan saman fitnah terhadap pemberi maklumat yang menulis tentang pegangan sahamnya.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer, seorang peguam, menolak hujah itu, manakala seorang lagi peguam, M Manoharan berkata, sub judice hanya terpakai untuk kes jenayah.

Rayer juga menolak pertikaian Azam bahawa mesyuarat itu mungkin melanggar keistimewaan Parlimen.

“Mesyuarat itu juga memberi Azam peluang untuk menjelaskan bahawa tidak ada penyalahgunaan kuasa dan rasuah.”

Azam didakwa membeli berjuta-juta saham dan waran dalam syarikat senaraian awam awam bernilai melebihi had RM100,000 ke atas pegangan ekuiti oleh penjawat awam.

Beliau menjelaskan bahawa adiknya, Nasir Baki, menggunakan akaunnya untuk membeli saham itu, yang dipindahkan ke akaun Nasir tidak lama kemudian.