LHDN gagal ‘paw’ duit TNB

LHDN gagal ‘paw’ duit TNB

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah gagal dalam tuntutan cukai sebanyak RM1.8 bilion bagi tahun 2018 terhadap Tenaga Nasional Bhd (TNB).

Ini berikutan keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan semakan kehakiman TNB untuk mencabar cukai yang dikenakan kerana mahkamah bersetuju jumlah itu dianggap sebagai elaun pelaburan semula (RA).

Keputusan itu dibuat pada Selasa (8 Feb) oleh Hakim Datuk Noorin Badaruddin.

Keputusan itu dianggap sebagai keputusan penting kerana ia mungkin memberi impak yang baik terhadap rayuan cukai lain yang sedang dijalankan oleh TNB.

Difahamkan, ini adalah berhubung RAnya bagi tahun taksiran awal 2003 hingga 2007 dan 2009 hingga 2017 yang berjumlah RM5.8 bilion dalam cukai tambahan dan bayaran balik.

TNB sedang berusaha untuk membatalkan keputusan LHDN bertarikh 13 Julai 2020, untuk mengenakan sejumlah RM1.812 bilion sebagai taksiran tambahan, kerana ia tidak membenarkan dakwaan syarikat utiliti itu bahawa ia adalah tuntutan untuk RA.

Mahkamah Tinggi terlebih dahulu membenarkan kebenaran dan penangguhan prosiding pada Ogos dan September 2020, dan pendengaran meritnya telah dijalankan sebelum ini sebelum keputusan itu disampaikan pada hari Selasa.

Hakim Noorin dalam penghakimannya memutuskan bahawa TNB berhak mendapat elaun cukai pelaburan semula kerana kali terakhir menuntutnya pada tahun berakhir 2003.

Walaupun LHDN berhujah bahawa TNB tidak berhak mendapat RA kerana ia diklasifikasikan sebagai bukan dalam perniagaan pembuatan elektrik dan bahawa TNB hanyalah penyedia perkhidmatan dan oleh itu perlu menuntut elaun pelaburan di bawah Jadual 7B Akta Cukai Pendapatan 1967, yamg tidak dipersetujui mahkamah.

Mahkamah putuskan TNB mengeluarkan tenaga elektrik

Hakim Noorin berkata mahkamah berpendapat perniagaan TNB berkaitan dengan pembuatan tenaga elektrik atau penjanaan elektrik adalah aktiviti pembuatan.

“Pemohon (TNB) telah mengkhususkan projeknya sebagai projek penghantaran yang terdiri daripada pemasangan talian baharu dan pengukuhan talian sedia ada bagi memudahkan peningkatan penghantaran elektrik ke kawasan pembangunan baharu serta meningkatkan kecekapan dan mengurangkan gangguan semasa penghantaran.

Projek pengagihan terdiri daripada pemasangan talian dan pencawang baharu untuk meningkatkan kapasiti pengagihan ke kawasan baharu.

“TNB tidak boleh dikatakan sebagai syarikat utiliti atau penyedia perkhidmatan semata-mata. Ia telah mengembangkan dan mempelbagaikan aktiviti perniagaannya ke dalam pembuatan untuk keperluannya.

Jika tidak, pengagihan bekalan elektrik di negara ini tidak akan mencapai kecekapan,” kata Hakim Noorin.

Ketika membuat keputusan, Hakim Noorin memetik kes Kanada (Timbalan Menteri Hasil Negara, Kastam dan Eksais-MNR) lwn Quebec (Suruhanjaya Hidro-Elektrik).

Mahkamah menambah sejak TNB menuntut RA pada 2003, ia berhak menuntut pada 2018 — 15 tahun kemudian — kerana ia adalah hak milik syarikat.

Hakim Noorin seterusnya berkata definisi pembuatan yang berkuat kuasa pada tahun berakhir 2009 tidak boleh dikenakan ke atas TNB.

Oleh itu, beliau memutuskan bahawa pembuatan elektrik tidak dikecualikan di bawah perenggan tujuh Jadual 7A dan Peraturan Cukai Pendapatan (Preskripsi Aktiviti Dikecualikan daripada Takrifan Pengilangan) 2012.

Beliau seterusnya memutuskan bahawa tafsiran dalaman dan dasar LHDN, termasuk ketetapan awamnya, tidak mengikat TNB dan ia mesti dilaksanakan mengikut kepatuhan bukan sahaja dengan kata-kata nyata statut tetapi juga keperluan undang-undang tersirat tertentu.

“Dalam mengimbangi keperluan kerajaan untuk merealisasikan cukai dan keperluan pembayar cukai untuk dilindungi daripada penilaian yang tidak betul dan berdasarkan pandangan dan tafsiran undang-undang di atas, mahkamah ini mendapati bakinya condong kepada pemohon (TNB), ” katanya ketika membenarkan permohonan semakan kehakiman itu.

Hakim Noorin juga mengarahkan LHDN membayar kos RM5,000 kepada TNB.

Syarikat itu diwakili oleh peguam S Saravana Kumar daripada Tetuan Rosli Dahlan Saravana Partnership.

Dialihbahasa daripada sumber asal theedgemarkets.com.