Mahfuz persoal helah SPR dan KKM dalam PRN Melaka

Mahfuz persoal helah SPR dan KKM dalam PRN Melaka

Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Mahfuz Omar menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) segera mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) berkaitan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka bagi mengelakkan kekeliruan kaedah berkempen.

Dakwanya, ini kerana SOP yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak jelas seterusnya menimbulkan pertikaian dalam kalangan parti politik.

“Majlis Keselamatan Negara (MKN) meletakkan syarat bahawa kalau negeri fasa empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) contohnya, penonton boleh ke stadium menonton bola sepak sehingga 20,000 orang, jadi SPR nak pakai yang mana?

“Jadi, kalau ada (perlawanan) bola sepak dalam tempoh PRN ini dari segi (menurut SOP) KKM kata tak boleh.

“Rumah ke rumah tak boleh (pergi) tetapi bola sepak (penonton) boleh penuhi stadium. Ini perlu diberikan penjelasan. Maknanya SOP sebenarnya kita masih menanti dan SPR tidak boleh ambil masa begitu lama kerana kenyataan dibuat KKM menimbulkan ketidakpuasan hati pelbagai pihak.

“Kalau katakan itulah SOP yang akan digunakan, semua program kerajaan di Melaka mesti dibatalkan sama ada Persekutuan ataupun kerajaan negeri. Tidak boleh ada sebarang bentuk program bersemuka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas minum petang di Jeti Nelayan Telok Mas, di sini pada Khamis.

Dalam pada itu ujarnya, blok Pakatan Harapan (PH) sentiasa bersedia dengan perjalanan kempen norma baharu, namun berpendirian kempen secara konvensional tetap perlu dilaksanakan.

“Kita mesti gabungkan kaedah baharu dengan lama kerana kaedah itu tidak boleh dielakkan, yang mana hari mengundi masih menggunakan kaedah tradisional iaitu kena beratur, kena pangkah.

“Jadi bagaimana SPR atau kerajaan kata tak boleh (kempen) bersemuka? Ini perlu difikirkan, maknanya SPR ada SOP dia pada hari mengundi dan begitu juga dari sudut kempen ini saya percaya semua parti mahupun calon yang bertanding tidak mahu ada sebarang masalah terutamanya berkaitan COVID-19 dan akan kekal mematuhi SOP,” tambahnya lagi.

Selain itu, mengulas agihan kerusi bersama rakan parti dalam PH, beliau memaklumkan pembahagian kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) telah dikenal pasti dan jentera semua parti juga telah digerakkan untuk mencari kaedah-kaedah baharu dalam menyampaikan mesej kepada pengundi.

“Kita akan umum bila sampai masaya dan jentera juga telah diarahkan untuk merancang program supaya semua mesej yang ingin dibawa sampai kepada pengundi-pengundi.

“Esok akan ada pengumuman di Kuala Lumpur oleh Presiden PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan pergerakan PH di Melaka ini serta banyak lagi aspek dan saya tidak mahu mendahului beliau,” tambahnya.