Majoriti rakyat Malaysia tak yakin dengan kerajaan PN

Majoriti rakyat Malaysia tak yakin dengan kerajaan PN

Majoriti rakyat Malaysia nampaknya terus hidup dalam keadaan tidak yakin berkait daya maju ekonomi negara dan kemampuan kerajaan memimpin negara ke arah yang betul.

Itu dapatan tinjauan pendapat suku keempat 2020 yang dilakukan EMIR Research pada Disember tahun lalu melibatkan 1,976 responden.

Menurut laporan yang dikeluarkan hari ini, lima daripada setiap 10 responden menyatakan bahawa mereka tidak pasti sama ada negara berada di landasan yang benar, kemampanan hala tuju ekonomi serta kemampuan Perikatan Nasional (PN) mentadbir negara.

Daripada jumlah itu, kira-kira tiga daripada 10 bersetuju, sementara dua daripada 10 tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research, Dr Rais Hussin, berlaku perubahan ketara dalam dapatan kajian kali ini berbanding kajian suku ketiga tahun lalu.

“Namun, peratusan responden yang hampir sama seperti tinjauan suku tahunan sebelum ini di mana 39 peratus mengakui positif terhadap perubahan dalam kehidupan mereka dan 53 peratus bersifat optimis terhadap masa depan mereka,” katanya dalam laporan tersebut.

Jelas laporan itu lagi, pada suku keempat 2020, 19 peratus responden tidak bersetuju dengan penyataan bahawa masa hadapan negara berada di landasan yang tepat, berbanding hanya lapan peratus pada suku sebelumnya, menjadikan perbezaannya lebih daripada 10 peratus.

Malah, 27 peratus responden tidak bersetuju bahawa ekonomi negara kukuh, berbanding hanya 16 peratus tidak bersetuju pada suku ketiga 2020.

Trend sama turut diterjemah berkait kemampuan kerajaan PN mentadbir negara iaitu 19 peratus tidak bersetuju berbanding hanya 9 peratus tidak setuju pada suku ketiga 2020.

Jelas Rais, tinjauan tersebut tidak mengambil kira peristiwa yang berlaku sepanjang Januari lalu.

Antaranya, penolakan pendapaftaran Parti Pejuang Tanah Air dan Muda, pertukaran Setiausaha Agung Barisan Nasional serta pengisytiharan darurat. – AA