Malang!!! Kebodohan Hamzah mulai jadi bahan ketawa dunia

Malang!!! Kebodohan Hamzah mulai jadi bahan ketawa dunia

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin diminta menyatakan pendirian sekiranya dia akan menyokong kenyataan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin bahawa parlimen tidak boleh bersidang kembali sehinggalah negara mencapai imuniti kelompok terhadap Covid-19.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri Lim Kit Siang berkata Muhyiddin perlu menjelaskan apakah ini pendirian rasmi kerajaan.

“Apa gunanya Hamzah berbicara tentang parlimen akan kembali bersidang apabila Malaysia mencapai imuniti kelompok ketika perdana menteri atau menteri vaksin Khairy Jamaluddin tidak memiliki tempoh waktu yang jelas untuk mencapai imuniti kelompok di Malaysia,”soal Lim.

“Nasib baik idea Hamzah bahawa parlimen hanya boleh bersidang apabila negara mencapai imuniti terhadap terhadap Covid-19 itu tidak menjangkiti seluruh planet ini, kerana ini akan menjadi ‘pukulan maut’ bagi demokrasi di dunia,” katanya pada satu kenyataan hari ini.

Menurut Lim, jika idea sebegini diguna pakai, maka kongres Amerika Syarikat tidak boleh bersidang dan mungkin Donald Trump masih lagi presiden AS.

Jelasnya, walaupun kongres bersidang, kes harian di AS menjadi 17,821 pada 3 Jun berbanding kemuncaknya 304,998 kes harian pada 8 Januari 2021.

“United Kingdom, yang kini mempunyai jumlah kumulatif 4,499,878 kes Covid-19, dan yang mencapai puncaknya peningkatan harian sebanyak 67,843 kes Covid-19 baru pada 8 Januari, tidak menangguhkan parlimennya.

“Tetapi bertemu selama 66 hari dari Januari dan Mei, 2021 dan seterusnya akan bersidang pada 7 Jun seperti sekarang dalam waktu rehat.

“Sekarang, selama dua bulan terakhir, peningkatan harian kes Covid-19 baru di United Kingdom tidak pernah melebihi 5,300 kes,” kata veteran DAP itu lagi.

Pentadbiran Muhyiddin belum menyatakan bila tarikh parlimen – yang tidak bersidang dalam enam bulan – akan bersidang semula.

Semua badan perundangan telah ditangguhkan kerana pengisytiharan darurat yang berkuatkuasa pada 11 Januari dan akan berakhir pada 1 Ogos.

Semalam, Hamzah mendakwa apabila parlimen bersidang hampir 1,000 orang akan hadir dan tanpa imuniti kelompok, sidang parlimen akan menyebabkan lebih banyak kluster Covid-19.

“Duduk situ dari pagi hingga pukul lima atau enam petang. Bukankah ini akan jadi titik panas (Covid-19)” soalnya sambil menambah jika sidang dicegah maka tidak ada kluster baru.

Kempen untuk menggesa parlimen kembali bersidang baru-baru ini mendapat desakan dari timbalan speaker Dewan Rakyat Azalina Said Othman.

Katanya, jika sidang di bangunan parlimen tidak mungkin dapat dibuat, maka sidang harus dilakukan secara dalam talian.

Pun begitu, Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun mempunyai pendirian bercanggah, berkata kkeputusan muktamad mengenai sekiranya parlimen harus bersidang terletak pada eksekutif.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Takiyuddin Hassan berkata, kerajaan kini mengkaji konsep dan mekanisme bagi melaksanakan sidang parlimen secara hibrid yang melibatkan persidangan Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Jelasnya, parlimen hibrid ini diadakan yang berasaskan penyertaan ahli-ahli parlimen secara kehadiran fizikal dan juga secara maya.

Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/577682