Mantap!!! Surat terbuka Husam kepada Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang

Mantap!!! Surat terbuka Husam kepada Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang

Dalam ucapan terkini, Datuk sebut tentang Pas dan kaitkan dengan darurat, boleh huraikan?

Sekarang di tangan mereka, bukan sahaja Kelantan tapi seluruh negara diisytihar sebagai darurat. Impak pertama, pasaran saham jatuh, pelabur lari, ekonomi kita merudum dan rakyat sengsara.

Wabak Covid-19 pula menjadi tiga kali ganda kerana siapa? Di tangan reformis Islam, di tangan orang Islam, di tangan parti Islam, mereka ini menjadi sebahagian daripada peristiwa darurat itu.

Saya berasa sayu, dulu kita mengata UMNO, mengata Tun Dr. Mahathir (Mohamad) tetapi sekarang kumpulan inilah yang menjadi barisan hadapan untuk menjustifikasikan dengan nas-nas agama, satu langkah yang salah dari segi demokrasi, yang kita semua tahu ia adalah darurat politik sama dengan darurat pada 1978 di Kelantan yang tujuannya ambil alih kuasa.

Kes sekarang pula, dia berlindung di belakang Covid-19. Padahal sebab sebenarnya pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak cukup majoriti.

Saya hairan bagaimana orang Pas macam Tuan Guru (Datuk Seri Abdul) Hadi Awang tiba-tiba ditakdirkan Tuhan, menjadi sebahagian daripada proses mendaruratkan negara. Saya rasa malu.

Kalau mereka bukan orang Islam, saya tak kisah tetapi ini gerakan dan parti yang membawa imej Islam.

Demokrasi mati di tangan Tuan Guru Hadi Awang. Bayangkan, apa perasaan saya?

Tun Dr. Mahathir 22 tahun jadi Perdana Menteri, dia tidak daruratkan negara. UMNO pecah, dia nyaris kalah. Pada 1999 kita menang besar, dia kalah. Dia tidak daruratkan negara. Sekarang kita yang bawa al-Quran, tasbih dan kitab hadis yang daruratkan negara. Ini teruk.

Lepas itu kata perpaduan Melayu Islam, saya ini pun baca al-Quran, Islam dan Melayu juga. Mat (Mohamad) Sabu, (Datuk Seri) Anwar Ibrahim, (Datuk Seri) Salahuddin Ayub, (Datuk Seri) Wan Azizah (Wan Ismail), semua Melayu. Kenapa mereka tidak boleh masuk dalam konsep penyatuan disebutkan Tuan Guru Hadi Awang?

Dalam sembilan bulan ini, apa naiknya Melayu Islam? Dalam ekonomi? Pendidikan? Saya fikir Melayu menjadi lebih miskin di bawah Pas.

Pas tidak sepatutnya berada dalam PN?
Pada pendapat saya, langkah Pas menyertai kerajaan ini memberi imej sangat buruk kepada Islam kerana kita gambarkan Islam itu menjunjung proses demokrasi dan menjamin hak rakyat.

Lebih-lebih lagi apabila dilakukan darurat. Orang jadi menyampah kerana darurat itu menjadikan ekonomi lebih parah.

Dia cakap tidak ambil kira politik tetapi ia memberi kesan kepada politik, lebih-lebih lagi Parlimen tidak boleh bersidang. Tidak boleh tipu rakyat. Kalau darurat kerana Covid-19, kenapa pula Parlimen tidak boleh bersidang? Kemudian datang pula alasan kerana umur 60 tahun ke atas.

Ahli Parlimen boleh datang bersidang dengan pakaian ‘angkasawan’. Apa salahnya kita bekalkan pakaian itu? Ahli Parlimen 222 orang campur speaker, bentara ada dalam 300 orang. Saya pun boleh taja pakaian walaupun saya tidak ada duit banyak.

Jadi apa Datuk harapkan Pas buat?
Pas perlu tarik diri daripada kerajaan yang sudah tidak ada majoriti, barulah imej Pas, kedudukan Pas dan sedikit sebanyak kedudukan Islam dapat dipulihkan.

Pas tidak boleh terus-menerus bersekongkol dengan kerajaan yang tidak cukup majoriti dengan alasan darurat. Kalau ikutkan kata Tuan Guru Hadi Awang dan pemimpin Pas dulu, bukan setakat dunia, bahkan mereka perlu bertanggungjawab di akhirat.

Please be considered. Kalau nak jadi menteri, bukan ini caranya. Kalau nak jadi kerajaan, bukan ini caranya. Banyak lagi cara untuk anda jadi kerajaan dan menteri yang lebih bersih, terhormat, demokratik dan diredai Allah SWT.

Kalau kita tak beri peringatan, kita sendiri pun lupa. Adakah peringatan saya dipandang atau tidak? Itu tak mengapa. Sekurang-kurangnya saya dah jalankan tanggungjawab apabila disoal di akhirat kelak.

Husam Musa