Memalukan!!! Anwar nasihat MP Pas, buat ‘kerja rumah’ dahulu sebelum membodek

Memalukan!!! Anwar nasihat MP Pas, buat ‘kerja rumah’ dahulu sebelum membodek

 

Seorang Ahli Parlimen PAS meminta pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim menarik balik tuntutannya bahawa lebih daripada RM2 bilion dibelanjakan oleh Putrajaya untuk mendapatkan perunding asing untuk membantu dalam menyiapkan dokumen Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Menteri Tugas-Tugas Khas Abdul Latiff Ahmad memberitahu Dewan Rakyat bahawa tuntutan Anwar itu menghina penjawat awam dan memandang rendah kemampuan mereka untuk melengkapkan dokumen tersebut.

“Saya meminta pemimpin pembangkang untuk menarik balik tuduhan ini. Dokumen ini dihasilkan dari keterlibatan dan kebijaksanaan pegawai kami dalam unit perancangan ekonomi (EPU), yang diketuai oleh menteri ekonomi Mustapa Mohamed.

“Di sebalik keadaan yang sukar disebabkan oleh wabak itu, mereka berjaya menyelesaikan dokumen yang akan menentukan arah perkembangan sosio-ekonomi kita selama lima tahun ke depan,” kata anggota parlimen Kuala Krai itu ketika membahaskan RMK-12.

Dia juga meminta Mustapa untuk menjelaskan perkara itu kepada parlimen agar isu yang pertama kali dibangkitkan oleh Anwar dapat diselesaikan.

Anwar kemudian bangkit di tengah-tengah ucapan Charles Santiago (PH-Klang) untuk menjawab Latiff, dengan mengatakan bahawa dia tidak pernah meremehkan kemampuan penjawat awam dan pegawai di EPU.

“Saya mengatakan bahawa saya dibuat memahami bahawa lima hingga enam tahun yang lalu, kerajaan membelanjakan RM1.5 bilion. Oleh itu, saya ingin bertanya – ini adalah persoalan – bagaimana lebih daripada RM2 bilion diberikan kepada perunding untuk menyiapkan dokumen 12MP, “katanya.

Namun, dia tidak menjelaskan di mana dia memperoleh angka RM2 bilion itu.

Dia menunjukkan bahawa pada tahun 2013 menteri kewangan ketika itu (Najib Razak) telah menyatakan bahawa lebih dari RM1 bilion dibelanjakan untuk perunding setiap tahun untuk rancangan pembangunan.

Katanya, menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz juga telah menyatakan pada bulan April tahun ini bahawa walaupun perunding tempatan tidak boleh dibayar lebih dari RM500,000, perunding asing dapat menerima lebih dari RM50 juta.

“Kuala Krai menyebut ini sebagai” tuduhan “, hanyalah kes tidak membuat kerja rumah. Dia menganggap ini adalah ceramah di surau kampung, ”Anwar berkata.

Pada hari Selasa, Anwar mempersoalkan mengapa sejumlah RM2 bilion dibelanjakan oleh pemerintah untuk perunding asing untuk RMK-12, dengan mengatakan wang ini seharusnya diberikan kepada pakar di dalam negara untuk melakukan kajian yang diperlukan untuk dokumen tersebut.

Mustapa, bagaimanapun, menolak tuntutan itu, dengan mengatakan rancangan pembangunan itu disiapkan oleh pegawai dari EPU di bawah pengawasannya.

“Kos untuk menyiapkan RMK-12 sangat kecil. Itu untuk sesi pertemuan, percetakan dan perundingan media, ”katanya.

Sumber – FMT