Mengaku ketepatan waktu penerbangan Air Asia berada pada paras terbaik, Tony Fernandes akhirnya buat pusingan ‘U’

Mengaku ketepatan waktu penerbangan Air Asia berada pada paras terbaik, Tony Fernandes akhirnya buat pusingan ‘U’

Tony Fernandes baru-baru ini terpaksa mempertahankan syarikatnya AirAsia sendiri daripada aduan penumpang yang tidak berpuas hati terhadap layanan diberikan syarikat penerbangan tambang murah itu.

Memetik MalaysiaNow, Fernandes yang merupakan ketua pegawai eksekutif Capital A Berhad, syarikat induk kepada AirAsia, pada Ahad lalu memuat naik posting di Instagram bagi memperkenalkan “Ask Bo”, chatbot terbaru AirAsia menggantikan AVA yang diperkenalkan pada 2019.

Kemudian, beliau menerima komen daripada seorang penumpang, T Buventiran yang menyifatkan Ask Bo sebagai tiada beza dengan AVA sebelum ini selain meluahkan rasa kecewa terhadap syarikat penerbangan itu susulan isu penangguhan penerbangan.

“Lakukan penambah baikan pada perkara yang perlu ditambah baik terlebih dahulu,” tulis Buventiran.

Fernandes kemudian menafikan dakwaan Buventiran lalu meminta dia mengemukakan bukti terhadap dakwaannya sebelum menyatakan ketepatan penerbangan AirAsia kini berada di paras terbaik.

“@buven_thiru salah sama sekali. Dan normal. Sila buktikan bila anda menggunakannya supaya saya boleh lihat kenapa ia tiada beza.

“Silap jelaskan penerbangan mana yang ditunda. Ketepatan waktu kami di paras terbaik,” tulis Fernandes ketika membalas komen Buventiran.

Buventiran kemudian memberi butiran mengenai penerbangan ke Pulau Langkawi yang sepatutnya berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada jam 7.10 petang pada 16 Februari lalu.

Fernandes kemudian mengesahkan penangguhan penerbangan itu sebelum memohon maaf dan menjelaskan kelewatan itu berpunca daripada isu enjin selepas tiba dari China.

“Ia berlaku dan saya minta maaf. Kami bukan sengaja melewatkan penerbangan,” tulisnya lagi.

– Iklan –

Screenshot 1 TonyRuangan komen itu kemudian dimeriahkan apabila ramai pengguna turut menegur Fernandes supaya lebih “ambil tahu” isu yang sedang membelenggu AirAsia terutama melibatkan perkhidmatan pelanggan dan isu penangguhan penerbangan.

Pemeriksaan MalaysiaNow mendapati perbualan itu dipadamkan dalam posting tersebut, tetapi masih ada lagi beberapa pengguna yang terus meluahkan rasa tidak puas hati.

Bercakap dengan MalaysiaNow, Buventiran berkata, itu bukan satu-satunya insiden yang dihadapi ketika berurusan dengan AirAsia.

Menurutnya, pada 21 November tahun dia telah menempah dua tiket penerbangan dua hala dari Kuala Lumpur ke Alor Setar menaiki Malaysia Airlines menggunakan platform AirAsia.

Tiket penerbangan itu dibelikan untuk ibu bapanya dan ia dijadual berlepas pada 27 November 2022.

Namun begitu, Buventiran menghadapi masalah untuk mendaftar masuk ibu bapanya dan dia bergegas ke KLIA untuk mendapatkan penjelasan daripada Malaysia Airlines.

“Saya kemudian dimaklumkan bahawa tempahan ini dikendalikan oleh AirAsia dan saya perlu ke perkhidmatan pelanggan syarikat penerbangan itu di klia2.

– Iklan –

“Saya terkejut apabila dimaklumkan bahawa kegagalan ini disebabkan akaun saya digodam.

“Bagaimana ini boleh berlaku? Ini adalah perkara serius. Jelas sekali ini menunjukkan penumpang terdedah dengan risiko siber apabila menggunakan platform AirAsia,” katanya.

Mengulas lanjut, Buventiran berkata, dia terpaksa menunggu di klia2 hampir dua jam untuk mendapatkan penyelesaian daripada pihak AirAsia yang akhirnya bersetuju memberi penerbangan ganti kepada ibu bapanya pada keesokan hari.

“Malang sekali, penerbangan itu juga ditunda seketika.

“Tetapi ia tetap terbang pada hari sama,” tambahnya.

MalaysiaNow cuba menghubungi AirAsia untuk mendapatkan maklum balas, akan tetapi masih belum berjaya.

Screenshot 4 Tony