Menteri umum ujian saringan Covid-19 tidak lagi dibuat guru sekolah

Menteri umum ujian saringan Covid-19 tidak lagi dibuat guru sekolah

Selepas berdepan bantahan warga pendidik yang dipaksa menguruskan ujian saringan Covid-19 kepada para pelajar sekolah, akhirnya Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin memansuhkan arahan tersebut hari ini.

Dalam kenyataannya yang disiarkan Sinar Harian hari ini, dia bersetuju pelajar sekolah rendah akan dibenarkan melakukan ujian saringan kendiri Covid-19 di rumah bermula minggu ini.

Beliau berkata, berdasarkan perbincangan bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), murid yang dipilih kemudiannya perlu mengemukakan hasil ujian saringan berkenaan kepada pihak sekolah.

“Kit ujian akan disediakan oleh pihak sekolah. Pendekatan baharu ini akan mula dilaksanakan pada minggu ini dan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan keluarkan kenyataan media untuk menjelaskan perkara itu,” katanya menerusi video yang dimuat naik di akaun Facebooknya pada Selasa.

Beliau berkata, berdasarkan Strategi Pengujian Covid-19 Kebangsaan yang dikeluarkan KKM sebelum ini, 10 peratus murid sekolah rendah dipilih secara rawak setiap minggu untuk menjalani ujian kendiri Covid-19 yang dilaksanakan di sekolah mulai 1 Disember tahun lepas.

Pelaksanaan ujian kendiri itu hanya melibatkan penggunaan kit ujian air liur yang dibekalkan oleh KPM dan dibuat dengan pemantauan guru.

Mengulas lanjut, Radzi berkata, pelaksanaan pendekatan baharu ini memerlukan ibu bapa berperanan memastikan ujian saringan Covid-19 dilaksana dengan teratur dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan KKM supaya sesi persekolahan dapat berlangsung dengan selamat.

“Jika ia tidak dilaksana mengikut tatacara yang ditetapkan, yang akan terkesan bukan sahaja anak saudara-saudari tetapi kawan-kawan serta guru mereka di sekolah,” katanya dalam video berdurasi lebih dua minit itu.