Meski panas isu lompat parti, PKR kekal tanding kerusi terbanyak PH pada PRN Sarawak

Meski panas isu lompat parti, PKR kekal tanding kerusi terbanyak PH pada PRN Sarawak

Pembahagian kerusi untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 oleh ketiga-tiga komponen parti Pakatan Harapan (PH) Sarawak adalah kekal.

Menurut Pengerusi PH Sarawak, Chong Chieng Jen, bagaimanapun komponen parti itu bersikap terbuka jika terdapat sebarang perubahan dalam pengagihan kerusi tersebut.

“Kita kekal dengan keputusan yang sudah kita persetujui berdasarkan kawasan yang akan ditandingi pada PRN akan datang.

“Sudah pasti, dalam masa sama akan ada ubah suai dan perjanjian di sesuatu kawasan,” katanya.

Terdahulu pada 2 Januari 2021, persetujuan tersebut telah ditandatangani oleh Chong yang mewakili Parti Tindakan Demokratik (DAP), Larry Sng dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta Abang Abdul Halil mewakili Parti Amanah Negara (AMANAH).

Persetujuan berkenaan melibatkan 47 kerusi PKR, 26 kerusi DAP dan sembilan kerusi AMANAH, sebagai persediaan menghadapi PRN12 nanti.

Sementara itu, Ahli Parlimen Miri, Dr Michael Teo kini memangku jawatan Timbalan Pengerusi 1 PH Sarawak menggantikan bekas pengerusi PKR Sarawak, Larry Sng.

Manakala, untuk jawatan Pengerusi AMANAH Sarawak, Abang Halil Abang Naili kekal sebagai Timbalan Pengerusi 2 dalam barisan kepimpinan PH Sarawak itu.

Menyentuh mengenai pemilihan pengganti bagi bekas Pengerusi PKR Sarawak iaitu Larry Sng, kata Dr Michael, ia akan dilakukan selepas PRN12 kelak.

Ujarnya, ketika ini kepimpinan parti masih menumpukan perhatian sepenuhnya kepada persiapan menjelang hari penting itu.

“Bukan sekarang. Waktu ini kami bersatu dan selepas PRN12 nanti kami mungkin akan membuat pemilihan pengerusi.

“Jadi masa itu adalah lebih sesuai. Sekarang fokus kami adalah kepada pilihan raya. Jadi ketika ini PKR dikendalikan oleh ahli majlis penasihat yang mana kita bekerjasama untuk berjuang di pilihan raya negeri kelak,” beritahu beliau kepada media pada Sabtu. – AA