Mogul media sosial, Mark Zuckerberg catat kerugian lebih RM100 bilion sehari

Mogul media sosial, Mark Zuckerberg catat kerugian lebih RM100 bilion sehari

Mark Zuckerberg kehilangan USD$29 bilion dalam nilai bersih pada hari Khamis apabila saham Meta Platforms Inc mencatatkan rekod kejatuhan satu hari, manakala rakan jutawan Jeff Bezos dijangka menambah USD$20 bilion kepada penilaian peribadinya selepas pendapatan blockbuster Amazon.

Menurut laporan The Star, saham Meta jatuh 26%, memadamkan lebih daripada $200 bilion dalam penghapusan nilai pasaran sehari terbesar untuk syarikat A.S. Itu menurunkan nilai bersih pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Zuckerberg kepada USD$85 bilion, menurut Forbes.

Zuckerberg memiliki kira-kira 12.8% daripada raksasa teknologi yang dahulunya dikenali sebagai Facebook.

Bezos, pengasas dan pengerusi peruncit e-dagang Amazon, memiliki kira-kira 9.9% daripada syarikat itu, menurut data Refinitiv. Dia juga orang ketiga terkaya di dunia, menurut Forbes.

Keuntungan suku percutian Amazon melonjak, hasil pelaburannya dalam syarikat kenderaan elektrik Rivian; dan syarikat itu berkata ia akan menaikkan harga tahunan langganan Perdana di Amerika Syarikat, menghantar sahamnya naik 15% dalam perdagangan lanjutan dan menyediakannya untuk keuntungan peratusan terbesar sejak Oktober 2009 pada hari Jumaat.

Nilai bersih Bezos meningkat 57% kepada USD$177 bilion pada 2021 berbanding tahun sebelumnya, menurut Forbes, sebahagian besarnya daripada ledakan Amazon semasa wabak apabila orang ramai bergantung pada membeli-belah dalam talian.

Kemerosotan kekayaan sehari Zuckerberg adalah antara yang terbesar pernah berlaku dan berlaku selepas kerugian kertas sehari bos atas Tesla Inc Elon Musk sebanyak USD$35 bilion pada bulan November.

Musk, orang terkaya di dunia, kemudian meninjau pengguna Twitter jika dia harus menjual 10% kepentingannya dalam pembuat kereta elektrik itu. Saham Tesla masih belum pulih daripada penjualan yang terhasil.

Berikutan penghapusan USD$29 bilion, Zuckerberg berada di tempat kedua belas dalam senarai jutawan masa nyata Forbes, di bawah mogul perniagaan India Mukesh Ambani dan Gautam Adani.

Yang pasti, dagangan dalam saham teknologi kekal tidak menentu kerana pelabur bergelut untuk menentukan harga kesan inflasi yang tinggi dan jangkaan kenaikan kadar faedah.

Saham meta boleh pulih lebih awal daripada kemudian, dengan kesan kepada kekayaan Zuckerberg kekal di atas kertas.

Zuckerberg menjual saham Meta bernilai $4.47 bilion tahun lepas, sebelum kekalahan teknologi 2021.

Penjualan saham telah dijalankan sebagai sebahagian daripada pelan dagangan 10b5-1 yang telah ditetapkan, yang digunakan oleh eksekutif untuk meredakan kebimbangan mengenainya.