Muhyiddin tak dihormati, usaha satukan PN BN PBS gagal

Muhyiddin tak dihormati, usaha satukan PN BN PBS gagal

Dengan proses penamaan calon untuk pilihan raya negeri hanya kira-kira 10 jam lagi, Perikatan Nasional (PN), Parti Bersatu Sabah (PBS) dan BN masih menemui jalan buntu dalam menentukan calon di 11 kerusi DUN.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang juga pengerusi PN terbang ke Kota Kinabalu pagi ini untuk cuba mencapai kata sepakat.

Bagaimanapun, pertemuan Muhyiddin selama 90 minit bersama lebih 20 pemimpin daripada BN, PN dan PBS di sebuah hotel di Kota Kinabalu itu tidak membuahkan hasil.

Selepas pertemuan itu, Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi menegaskan semuanya baik-baik belaka, berkata PN, BN dan PBS telah mencapai “kata sepakat” dan tidak akan meletakkan calon berlawan antara satu sama lain.

Bagaimanapun, pemimpin parti komponen BN, PBS dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) menyatakan sebaliknya dan tidak akan menarik calon mereka.

“Sangat tidak mungkin (menarik diri) kerana itu adalah kerusi kami… Pada PRU lalu, pengundi memilih BN,” kata Timbalan Presiden PBRS, Arthur Joseph Kurup (gambar, bawah) kepada pemberita selepas pertemuan itu.

PBRS merancang meletakkan lima calon, termasuk di DUN Sook, yang dimenangi parti itu pada pilihan raya 2018.

Penyandang kerusi Sook berpaling tadah menyertai Parti Solidariti Tanah Airku (Star) pada akhir 2018 dan beliau turut merancang mempertahankan kerusinya.

Lebih-lebih lagi, terdapat pertindihan tuntutan antara parti-parti itu terhadap lima DUN yang dikehendaki PBRS itu.

PBS tak dapat kurangkan calon

Kurup berkata BN lebih dikenali oleh pengundi di DUN berkenaan, maka mempunyai peluang yang lebih baik untuk menang.

Jelasnya, PBS dan Star yang membuat tuntutan – dan masing-masing menggunakan logo PBS dan PN – perlu memberi laluan.

Timbalan Presiden PBS Radin Malleh (gambar, bawah) memberitahu wartawan selepas pertemuan itu bahawa partinya tegas menuntut 15 kerusi DUN.

Pada sidang media berasingan kemudian, Radin menjelaskan PBS telah mengurangkan tuntutan mereka dari 25 kerusi sebelum ini.

Katanya, oleh itu PBS tidak dapat mengurangkan lagi jumlah kerusi yang ditandingi calon mereka.

“Nampaknya ada beberapa calon atau parti yang benar-benar mahu bertanding dan berpendapat bahawa mereka lebih kuat di kawasan tersebut.

“Kami tidak dapat melakukan apa-apa untuk menghentikan mereka,” katanya.

Sumber : Malaysiakini