Mulai tahun depan, konsert artis luar tidak dibenarkan pada hari sebelum cuti umum Islam

Mulai tahun depan, konsert artis luar tidak dibenarkan pada hari sebelum cuti umum Islam

 

Mengikut garis panduan baharu, artis luar negara tidak dibenarkan lagi untuk membuat konsert besar di Malaysia pada sehari sebelum dan pada hari cuti umum Islam mulai 2024.

Menurut laporan Free Malaysia Today, terdapat tarikh-tarikh peristiwa penting yang tida membenarkan sebarang konsert dilakukan mengikut Garis panduan Jawatankuasa Agensi Pusat Permohonan Persembahan Filem Dan Persembahan Artis Luar (Puspal).

Ia termasuklah bulan puasa, Awal Muharram, Maulidur Rasul, Israk Mikraj, Nisfu Sya’ban, Nuzul Al-Quran, Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.

Kemas kini peraturan pada 2019 menghalang mana-mana artis luar membuat persembahan sepanjang bulan puasa namun ia tidak menyekat pada hari cuti umum Islam..

Sementara itu, persembahan akan dibenarkan pada Ogos dan September, kecuali pada 30 dan 31 Ogos, serta 15 dan 16 Sept, untuk sambutan Hari Merdeka dan Hari Malaysia.

Sebelum ini, artis luar tidak dibenarkan membuat persembahan dari 25 Ogos hingga 16 Sept.

Dalam pada itu, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil memaklumkan garis panduan baharu itu akan dikuatkuasakan pada tahun 2024 dan semua pihak berkepentingan dan komuniti telah dirujuk mengenai perkara tersebut.

Pun begitu, garis panduan itu akan dikemas kini kali kedua sebelum dilaksanakan tahun depan.