Nafkah RM6,000 sebulan tak cukup, terpaksa jual kerepek nak tanggung 3 orang anak – Emilia Hanafi

Nafkah RM6,000 sebulan tak cukup, terpaksa jual kerepek nak tanggung 3 orang anak – Emilia Hanafi

 

Bekas isteri SM Faisal SM Nasimuddin Kamal, Emilia Hanafi, memaklumkan kepada Mahkamah Majistret Kuala Lumpur bahawa dia terpaksa bekerja sambilan sebagai penjual makanan serta melakukan kerja-kerja dekorasi rumah bagi menanggung perbelanjaan anak-anaknya selepas bergelar ibu tunggal.

3 anak masih bersekolah

Memetik laporan dari Bernama, Emilia memilih untuk bekerja sambilan kerana perlu menguruskan persekolahan tiga anak lelakinya yang berumur 17, 12 dan 10 tahun, termasuk menghantar dan mengambil mereka dari sekolah.

“Saya menanggung anak-anak dengan menjual makanan yang dimasak dari rumah,” katanya semasa pemeriksaan utama oleh timbalan pendakwa raya Nur Aishah Ahmad Zakiuddin pada perbicaraan kes SM Faisal yang didakwa sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Emilia.

Ujar wanita berusia 43 tahun itu lagi,pekerjaan sambilan tersebut dibuat untuk menanggung keluarga termasuk tiga anak lelakinya kerana nafkah interim RM2,000 yang diterima bagi setiap anaknya tidak mencukupi.

Buat masa ini, saya bersama tiga anak menumpang di rumah ibu bapa saya,” katanya.

Keterangan tersebut dibuat selepas mahkamah membenarkan permohonan peguam Akberdin Abdul Kader yang mewakili SM Faisal untuk memanggil dia memberi keterangan walaupun pihak pendakwaan membantah.

Sepatutnya, hari ini saksi pendakwaan keenam iaitu adik perempuan Emilia, Elisa Nani, disoal balas oleh peguam, namun Akberdin memohon supaya Emilia dipanggil untuk memberi keterangan terlebih dahulu kerana beliau saksi penting pendakwaan.

Untuk rekod, SM Faisal, 43 didakwa mencederakan Emilia di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas, Brickfields antara 12.30 tengah hari dan 4.30 petang pada 22 Nov 2015.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 326A kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan majistret Nadia Othman bersambung 28 Feb ini.