Naim Daniel selesa & tak malu berbaju Melayu di setiap majlis hiburan dihadirinya, “Saya bangga”

Naim Daniel selesa & tak malu berbaju Melayu di setiap majlis hiburan dihadirinya, “Saya bangga”

Pelakon dan penyanyi, Naim Daniel menyatakan dia tidak malu untuk memakai baju Melayu sewaktu menghadiri setiap undangan majlis hiburan.

Sebaliknya selebriti berusia 25 tahun itu berbangga dengan Baju Melayu kerana ia adalah salah satu jati diri bangsa yang perlu dipertahankan.

Harus ubah stigma ‘malu’ pakai baju Melayu

Memetik laporan Harian Metro, Naim atau nama sebenarnya Muhammad Naim Daniel Baharin mengakui dia amat selesa tampil menggayakan baju Melayu selain melihat ia sesuai dipakai untuk setiap acara disertainya.

 

Dalam pada itu, pelatun lagu Sumpah itu berkata, generasi muda seharusnya mengubah persepsi ‘baju Melayu terhad utuk majlis atau sambutan tertentu seperti menyambut perayaan atau majlis perkahwinan.

“Sebagai generasi muda, saya rasa pemakaian baju Melayu sebenarnya tidak terhad untuk majlis dan sambutan acara tertentu saja seperti meraikan Aidilfitri atau menghadiri majlis perkahwinan.
“Saya fikir sudah tiba masanya ‘stigma’ sebegini dibuang kerana sewajarnya kita berbangga dengan pakaian warisan bangsa ini. Saya melihat baju Melayu memang sesuai digayakan setiap masa tanpa ada prejudis. Ia warisan kita,”ujarnya.

Ada ratusan pasang koleksi baju Melayu

Naim berkata, pada asalnya dia hanya sekadar suka-suka sahaja kerana memiliki banyak koleksi baju Melayu termasuk mempunyai almari khas di rumah. Namun, segalanya berubah apabila dia terfikir untuk memakainya bagi menghadiri satu acara persembahan nyanyian.

“Saya ada ratusan pasang koleksi baju Melayu, termasuk baju Melayu Teluk Belanga. Suatu hari, saya terfikir dan berasa nak pakai baju Melayu untuk menghadiri satu acara persembahan nyanyian.
“Apabila menggayakannya, saya amat selesa dan langsung tidak berasa canggung di majlis itu. Jadi, saya tekad untuk terus menggayakan baju Melayu pada setiap undangan persembahan dihadiri. Alhamdulillah, saya dapati ada juga peminat yang sudah mengikutnya,”ujarnya.

Baju Melayu melambang budaya kita..

Tambah Naim, baju Melayu merupakan busana tradisi yang melambangkan budaya kita dan tidak seharunsnya berasa malu untuk memakainya setiap masa. Katanya lagi, setiap orang harus menanam rasa bangga kerana ia adalah salah satu jati diri bangsa yang harus dipertahankan.

“Malah, ramai juga yang bertanya kepada saya mengenai pemakaian baju Melayu ini dan seperti yang dikatakan, busana tradisi ini melambangkan budaya kita, masyarakat Melayu. Jadi, tak perlu berasa malu atau skeptikal untuk memakainya setiap masa.

 

“Saya bangga sebagai anak Melayu dan warisan tradisi bangsa kita pun ada banyak. Salah-satunya baju Melayu yang pada saya wajar dipertahankan. Jadi, sebagai selebriti yang ada sedikit pengaruh, saya ingin mengajak pengikut untuk menghargai warisan tradisi baju Melayu ini,”jelasnya.

Naim yang juga pelakon drama Projek: High Council mengatakan usahanya mengetengahkan baju Melayu sewaktu membuat persembahan membuahkan hasil positif apabila banyak pihak mula nampak objektif yang cuba disampaikannya.

“Ramai peminat saya sudah mula menggayakan baju Melayu untuk penampilan mereka dalam majlis dan acara dihadiri,” ujarnya.

“Saya fikir sudah tiba masanya ‘stigma’ sebegini dibuang kerana sewajarnya kita berbangga dengan pakaian warisan bangsa ini. Saya melihat baju Melayu memang sesuai digayakan setiap masa tanpa ada prejudis. Ia warisan kita,” katanya.

Ditanya bagaimana timbul idea untuk dia tampil bergaya dengan baju Melayu, Naim berkata, pada mulanya dia sekadar suka-suka saja kerana memiliki koleksi baju Melayu yang banyak. Malah, dia mempunyai almari khas untuk baju Melayu saja di rumah.

“Saya ada ratusan pasang koleksi baju Melayu, termasuk baju Melayu Teluk Belanga. Suatu hari, saya terfikir dan berasa nak pakai baju Melayu untuk menghadiri satu acara persembahan nyanyian.

“Apabila menggayakannya, saya amat selesa dan langsung tidak berasa canggung di majlis itu. Jadi, saya tekad untuk terus menggayakan baju Melayu pada setiap undangan persembahan dihadiri. Alhamdulillah, saya dapati ada juga peminat yang sudah mengikutnya.

“Malah, ramai juga yang bertanya kepada saya mengenai pemakaian baju Melayu ini dan seperti yang dikatakan, busana tradisi ini melambangkan budaya kita, masyarakat Melayu. Jadi, tak perlu berasa malu atau skeptikal untuk memakainya setiap masa,” katanya.

Penyanyi yang popular dengan lagu Sumpah dan Mainan ini berkata, kita kena tanamkan rasa bangga dalam diri dengan warisan bangsa kita.

Katanya, baju Melayu ini adalah salah satu jati bangsa yang perlu dipertahankan kerana kalau bukan kita yang lakukan, siapa lagi?

Naim berkata, dia percaya jika generasi muda sepertinya tidak mengambil langkah terus mempertahankan warisan bangsa untuk baju Melayu dijenamakan dari sekarang, dibimbangi ia akan dilupakan suatu hari nanti.