Najib dijangka bebas selepas Peguam Negara baru dilantik, dedah The Coverage

Najib dijangka bebas selepas Peguam Negara baru dilantik, dedah The Coverage

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di Malaysia bahawa kelewatan misteri dalam melantik pengganti Idrus Harun, yang tempohnya berakhir pada 6 Mac, telah dicetuskan oleh parti UMNO yang berusaha mengekalkan bekas Perdana Menteri Najib Razak dan apa yang dipanggil ‘kelompok mahkamah. ” daripada tertuduh sekutu penjenayah keluar dari penjara melalui peguam negara baru yang terbuka yang akan menolak kes terhadap mereka.

Adalah dipersoalkan sama ada rancangan berani itu akan berjaya. Kes Najib mungkin terlalu jauh sekiranya peguam negara baharu berhasrat menarik balik oleh kerana beliau telah pun disabitkan dan dijatuhkan hukuman dan kes itu telah dikekalkan oleh mahkamah rayuan. Hanya Mahkamah Persekutuan kini mempunyai kuasa untuk memutuskan perkara itu.

“Saya mengesyaki harapan terbaik Najib sekarang ialah pengampunan diraja,” kata seorang tokoh terkemuka. “Terdapat beberapa hujah sama ada raja boleh memberikan ini sendiri atau perlu bertindak hanya atas cadangan Lembaga Pengampunan. UMNO berhujah bahawa Anwar mendapat pengampunan jadi mengapa tidak Najib.

Apa yang diperjuangkan Najib, ialah supaya baki pertuduhan, pertuduhan terhadap isterinya dan semua yang lain ditarik balik dan kemudian membuat kebangkitan politik. UMNO tidak akan berhenti untuk mendapatkan semula kuasa dan mendapatkan semula akses kepada palung makanan.”

Kelewatan dalam melantik pengganti pegawai tertinggi undang-undang negara telah menimbulkan kekeliruan dalam kalangan pegawai kerajaan dan undang-undang yang mengatakan nasihat undang-undang pejabat itu penting setiap hari merentasi pelbagai kebimbangan untuk memastikan kerajaan berfungsi.

Percubaan untuk mencari tokoh yang mudah dibentuk nampaknya telah mencetuskan pergaduhan intraparti sekunder dalam UMNO antara pasukan Najib dan mereka yang sealiran dengan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, yang mengambil alih kuasa Ogos lalu selepas dua tahun perbalahan politik yang sengit, meninggalkan Najib, Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi, yang menghadapi 84 pertuduhan rasuah, dirinya sendiri, dan penunggang kuda UMNO yang dituduh, berada dalam keterbatasan.

“Pada mulanya, Idrus bersetuju untuk kekal sehingga pilihan raya umum akan datang,” kata sumber yang tepat, yang berkata adalah sangat tidak teratur bagi kerajaan untuk membiarkan jawatan penting itu kosong untuk sekian lama. “Beliau mahu bersara tetapi kerajaan tidak mempunyai calon dan memintanya untuk kekal.

Bagaimanapun, sejak itu, UMNO terus melobi untuk menggantikannya dengan seseorang yang sanggup melihat lebih baik untuk menarik balik pertuduhan terhadap klepto. Mereka mempunyai beberapa calon yang mereka cadangkan.”

Najib disabitkan bersalah pada Julai 2020 atas kesalahan salah guna kuasa, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram kerana menerima 42 juta ringgit ($9.9 juta) secara haram daripada SRC International, bekas unit 1Malaysia Development Bhd, bekas firma pelaburan yang disokong kerajaan itu. runtuh pada 2016 dalam pelbagai skandal dan kehilangan dana bernilai AS$4.5 bilion.

Apabila bil dijumlahkan, skandal itu boleh menyebabkan kos perbendaharaan sebanyak AS$15 bilion. Dia menghadapi sejumlah 42 pertuduhan lain dalam perbicaraan berasingan. Isterinya, Rosmah Mansor, berdepan pertuduhan tambahan rasuah.

Rayuan bekas perdana menteri itu ditolak dengan meyakinkan di mahkamah rayuan pada Disember, dengan mahkamah memanggil peranannya dalam skandal 1MDB sebagai “memalukan negara.” Perlembagaan Persekutuan Malaysia adalah jelas. Penjenayah yang disabitkan kesalahan tidak boleh bertanding di kerusi parlimen. Melainkan Najib entah bagaimana boleh mengetepikan kes itu, dia menghadapi Mahkamah Persekutuan, yang menetapkan kesnya untuk dibicarakan pada 15 dan 16 Mac walaupun cubaan pengikutnya untuk menangguhkannya.

Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri bagi Parlimen dan Undang-undang, yang merupakan ahli Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), parti komponen Barisan Nasional, menutup mulut mengenai kelewatan pelantikan peguam baharu itu. umum, berkata ia terpulang kepada Ismail Sabri.

Badan Peguam Malaysia telah mempersoalkan kelewatan kerajaan dalam menjelaskan ketidaktentuan kontrak Idrus yang berusia 67 tahun, dengan Presiden AG Kalidas berkata, “Adalah bijak jika perdana menteri tidak menunggu sehingga jam kesebelas untuk menasihati Yang di- Pertuan Agong dan mengumumkan pelantikan sekiranya berlaku kekosongan atau lanjutan pelantikan semasa.” Kalidas enggan mengulas apabila ditanya oleh Asia Sentinel.

Percubaan untuk membangkitkan bekas perdana menteri daripada kematian politik bermula beberapa bulan lalu walaupun pada hakikatnya beliau mungkin tokoh politik yang paling dihina dalam sejarah negara dan sasaran utama apa yang Jabatan Kehakiman AS disebut sebagai “kes kleptokrasi terbesar dalam sejarah AS. ” untuk jumlah aset yang dia dan isterinya kumpulkan di bawah penama di AS. Beliau kekal boleh dikatakan sebagai tokoh paling berkuasa dalam UMNO jika bukan politik.

Sejak sabitan kesalahan Najib pada 2020 – yang dalam keadaan lain akan menghantarnya terus ke penjara, bagaimanapun, dia tetap bebas dalam rayuan. Beliau telah memainkan peranan penting dalam setiap pilihan raya kecil sejak Barisan Nasional kehilangan kuasa pada 2018 dan terus berfungsi sebagai ‘kingmaker’ partinya.

Sebahagian besar daripada ini kini dimainkan dalam pilihan raya negeri Johor yang dijadualkan pada 13 Mac, di mana Najib menarik orang ramai untuk sayapnya UMNO manakala pergaduhan berterusan dengan kuasa parti yang dikawal oleh Ismail Sabri, yang bertekad untuk kekal berkuasa dan nampaknya telah memberi Najib dan Hamidi pendek. Kemenangan yang meyakinkan di pihak UMNO dijangka meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan pengampunan. Pilihan raya Johor, jika Barisan Nasional menariknya, dijangka mengadakan pilihan raya mengejut seawal Julai. Pilihan raya tidak ditetapkan sebelum Julai 2023.

Memihak kepada Najib adalah hakikat bahawa selepas empat tahun kegawatan politik dan ekonomi terjejas oleh coronavirus Covid-19 – yang difikirkan pengundi telah disalahgunakan – pengundi telah lupa bahawa Najib bukan sahaja merupakan arkitek penipuan kewangan terbesar. dalam sejarah negara, beliau sebelum ini berada di belakang pembelian berbilion dolar – lengkap dengan wang sogokan AS$114 juta – kapal selam yang tidak dapat digunakan oleh negara kerana kebanyakan perairan pantainya terlalu cetek untuk ditenggelami.

Sebagai menteri pertahanan sebelum menjadi perdana menteri, beliau mempengerusikan sarang rasuah dalam pembelian persenjataan. Dia dengan pasti dituduh oleh dua pengawal peribadinya mengarahkan mereka membunuh gadis parti Mongolia Altantuya Shaariibuu pada 2006.

Selain diperintahkan penjara 12 tahun, perdana menteri pertama dalam sejarah Malaysia yang disabitkan kesalahan rasuah, beliau juga didenda RM210 juta (AS$50 juta). Perlu diingat kembali apa yang polis temui di penggalian Najib ketika mereka menangkapnya pada 2018 atas tuduhan rasuah. Rampasan itu termasuk barang kemas bernilai AS$273 juta, beg tangan dan barang berharga lain, tangkapan terbesar dalam sejarah Malaysia setakat ini dan satu sen yang cukup untuk seorang lelaki yang gajinya sebagai perdana menteri dan ahli parlimen adalah kira-kira AS$120,000 setahun. Polis mengisi lima trak dengan wang tunai dalam 26 mata wang berjumlah AS$28.6 juta ditambah 457 beg tangan, termasuk beg Hermes bernilai AS$12 juta, 423 jam tangan bernilai AS$19 juta, dan 234 pasang cermin mata hitam bernilai AS$93,000. Termasuk 1,400 rantai leher, 2,200 cincin, 2,100 gelang, 2,800 pasang subang, 1,600 kerongsang dan 14 tiara.

Berjuta-juta dolar dalam dana kedaulatan milik kerajaan telah digerakkan ke dalam pembuatan Wolf of Wall Street, yang dihasilkan oleh anak tiri Najib, Reza Aziz, tetapi diharamkan di Malaysia kerana terlalu menyeramkan untuk sensibiliti umat Islam. Reza telah pun dibenarkan meluncur oleh pihak berkuasa Malaysia tanpa menghadapi pertuduhan.

Hampir AS$1 bilion – AS$681 juta daripada jumlah itu dalam satu dos – berjaya masuk ke dalam akaun bank peribadi Najib pada 2013, dengan AS$620 juta dikeluarkan semula beberapa bulan kemudian ke destinasi yang tidak diketahui.

Kira-kira U$42 juta nampaknya telah dibelanjakan untuk perjalanan membeli-belah di Milan dan Monaco, antara kawasan lain untuk mereka yang mendapat wang. Isterinya Rosmah -kini juga dibicarakan – telah dipaparkan memakai barang kemas yang cukup untuk berkilauan seperti gunung ais di bawah sinar matahari.

Aset yang dirampas di AS, dipercayai telah diperoleh untuk Rosmah oleh Jho Low, termasuk kepentingan dalam syarikat muzik EMI Music, karya seni oleh Vincent Van Gogh dan Claude Monet, hartanah mewah di New York dan Beverly Hills, AS$35 juta pesawat jet dan kapal layar 300 kaki.

Dialih bahasa menerusi sumber asal TheCoverage.My