Najib Razak disaman RM5 juta oleh bekas Menteri Kesihatan PH, lapor The Edge

Najib Razak disaman RM5 juta oleh bekas Menteri Kesihatan PH, lapor The Edge

Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad telah memfailkan zaman fitnah terhadap bekas PM ke-6, Datuk Seri Najib Razak, lapor The Edge.

Ini adalah susulan catatan Facebook Najib yang mendakwa Ahli Parlimen (AP) Kuala Selangor itu mengamalkan nepotisme yang menyaksikan pelantikan anak perempuannya (Dzulkefly) Nurul Iman sebagai ahli lembaga Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) pada 2019.

Saman fitnah itu difailkan di Mahkamah Tinggi di sini pada 31 Dis 2021 oleh firma Tetuan Farida & Company.

Pengurusan kes pertama perkara itu diadakan pada Khamis (3 Feb).

Dzulkefly dalam pernyataan tuntutannya yang dilihat oleh theedgemarkets.com mendakwa Najib memfitnahnya dengan dakwaan di Facebook pada 24 Ogos 2020, dan perkara ini dilaporkan secara meluas oleh sebuah akhbar harian Melayu.

Ini berlaku walaupun ahli parlimen Kuala Selangor itu telah menafikan dakwaan itu, yang turut dilaporkan secara meluas oleh media.

Di sebalik penafian itu, bekas menteri kesihatan itu berkata posting yang dibuat oleh Najib masih ada sehingga November 2021.

Beliau mendakwa memfailkan saman itu selepas peguamnya menghantar notis tuntutan kepada Najib pada Januari 2021 tetapi wakil undang-undang bekas perdana menteri itu menjawab pada Februari tahun yang sama bahawa tidak ada salah laku dalam tuntutan itu.

Dzulkefly juga mendakwa pelantikan Nurul Iman dibuat sebelum beliau menjadi menteri dengan kerajaan Pakatan Harapan, dan beliau dilantik semula atau dikekalkan untuk jawatan itu awal tahun lepas.

“Najib dengan niat jahat dan mala fide memfitnah membuat dakwaan tanpa pengesahan, menyebabkan postingnya dikongsi 970 kali oleh pengikutnya.

“Siaran Facebook itu disunting enam kali selepas itu dan ini menunjukkan bahawa dia merancang penerbitan itu untuk memfitnah saya,” kata bekas menteri kesihatan itu dalam pernyataan tuntutannya.

Catatan Facebook Najib telah mendapat 15,000 reaksi, dengan 12,000 suka, diikuti dengan 2,400 (haha), 106 (wow), 65 (cinta), 25 (marah), empat (sedih) dan 11 (peduli).

Perkataan yang digunakan dalam posting bermakna Dzulkefly mengamalkan nepotisme, menyalahgunakan kuasanya

Selain itu, siaran itu telah mengakibatkan komen buruk oleh pembaca laman Facebook Najib terhadap ahli parlimen Kuala Selangor itu.

Bekas menteri kesihatan itu menyenaraikan perenggan fitnah yang dia adukan dan mendakwa ia mempunyai makna bahawa dia mengamalkan nepotisme, kronisme dan terlibat dalam pelantikan politik semasa memegang jawatan dalam Kabinet.

Dalam sindiran, Dzulkefly mendakwa, ia bermakna dia terlibat dengan pelantikan anak perempuannya dalam lembaga pengarah AIM, mempengaruhi pegawai kerajaan untuk melantiknya, menyalahgunakan kuasa dan kedudukannya sebagai menteri Kabinet untuk kepentingan peribadi, mengamalkan politik tidak bermoral dan dia seorang ahli politik yang tidak beretika.

Kata-kata yang digunakan, kata wakil rakyat itu, juga bermakna nepotisme, kronisme dan rasuah diamalkan dan dia terlibat di dalamnya, walaupun dia mempunyai pegangan agama yang kuat dia mengamalkan cara yang berbeza yang bertentangan dengan Islam, bahawa dia telah melakukan kesalahan dan bahawa dia tidak ikhlas sebagai menteri.

Penerbitan siaran fitnah itu, dakwa bekas menteri kesihatan itu, telah menyerang reputasinya, mencemarkan imejnya dan bermotifkan politik kerana jawatan itu dibuat tanpa sebarang pengesahan.

“Jawatan itu mencemarkan imej saya sebagai ahli politik, bekas menteri yang mempunyai rekod bersih dan mengamalkan nilai-nilai politik yang selaras dengan Islam,” kata Dzulkefly dalam dokumen undang-undang itu.

Oleh itu, beliau memohon penarikan balik siaran itu, injunksi untuk bekas perdana menteri atau pentadbir Facebooknya menghentikan siaran fitnah itu, dan permohonan maaf secara bertulis yang diterbitkan dalam tempoh tujuh hari dari perintah mahkamah.

Selain menuntut ganti rugi am RM5 juta, dia juga menuntut ganti rugi teruk dan teladan, faedah atas ganti rugi bersama kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.