“Nak ruqyah, bagi minum ketum” – Netizen bengang individu muat naik video kucing kena sawan jadi bahan jenaka

“Nak ruqyah, bagi minum ketum” – Netizen bengang individu muat naik video kucing kena sawan jadi bahan jenaka

Mungkin ramai yang tahu apa yang perlu dibuat ketika seseorang sedang mengalami sawan, namun tak ramai yang tahu haiwan peliharaan korang pun boleh kena sawan. Jadi apa nak kena buat masa si bulus kena sawan?

Baru-baru ini telah tular sebuah video di Twitter, memaparkan sikap individu yang dikatakan tidak bertanggungjawab apabila dia merakam kejadian kucingnya yang diserang sawan sambil berjenaka mengenainya kepada rakan-rakannya.

Melalui ciapan tersebut, dapat dilihat seekor kucing dipercayai baka ‘British Shorthair’ sedang mengalami kekejangan otot ataupun sawan, namun reaksi beberapa orang individu di sebalik kamera telah menimbulkan amarah dalam kalangan netizen yang mendengari perbualan itu.

Screenshot 9 2 1

“Uish kenapa ni, sawan ke ni? Kesurupan (dirasuk) ni. Habis tu nak buat apa ni? Rukyah dia. Tak, ni bukan mati ni sawan,” kedengaran perbualan yang berlaku.

Turut kedengaran salah seorang individu yang menyarankan untuk menyimbah air kepada kucing tersebut agar ia boleh kembali segar.

Namun, dipercayai kesemua pemuda tersebut hanya menyaksikan kucing yang diserang sawan itu tanpa sebarang tindakan.

Di ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa bengang dan sakit hati terhadap jenaka yang dilakukan oleh individu berkenaan ketika merakam kucing yang sedang mengalami sawan itu.

Screenshot 3

Selain itu ada seorang pengguna Twitter yang berkongsi apa yang perlu dilakukan ketika kucing korang diserang sawan. Difahamkan, kita tidak sepatutnya memegang kucing tersebut kecuali jika perlu untuk memastikan keselamatan kucing.

Pengguna itu juga turut memberitahu, kucingnya yang dahulu sering mengalami sawan kini dikatakan sudah sembuh sepenuhnya.

Ohh baru tahu rupanya tak disarankan untuk pegang kucing tu masa kena sawan.