Netizen puji tindakan Tun M akui kesalahan, desak pemilik JDT lakukan perkara yang sama

Netizen puji tindakan Tun M akui kesalahan, desak pemilik JDT lakukan perkara yang sama

Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad mengakui kesalahannya melanggar SOP ketika menghadiri satu acara di Langkawi, Kedah baru-baru ini dan bersedia untuk dikenakan tindakan undang-undang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen kawasan berkenaan berkata, Covid-19 adalah wabak yang serius dan penyakit itu tidak mengenali sesiapa ataupun sempadan kawasan.

“Saya minta maaf kerana tidak patuh SOP. Saya akan terima tindakan mengikut undang-undang berkaitan,” katanya dalam kenyataan.

Pada 8 Mei lalu, beliau dilaporkan pulang ke Langkawi bagi memenuhi undangan program menyampaikan sumbangan antaranya sumbangan raya kepada penduduk di surau Tsunami Batu Arang, Kuala Teriang, Kuah.

“Saya dimaklumkan pada acara tersebut, saya telah melanggar SOP dengan tidak mengambil suhu badan apabila masuk ke surau tersebut.

“Ini merupakan satu kesalahan. Perkara ini tidak harus berlaku,” katanya.

Terdahulu, bekas perdana menteri Najib Razak memuat naik video menunjukkan Mahathir tiba di satu majlis dan tidak mengambil suhu badan sebelum masuk ke dalam kawasan penganjuran majlis berkenaan.

“Haritu saya dikenakan dua kompaun sebab lupa imbas suhu badan dan scan MySejahtera sebelum masuk premis…,” katanya di Facebook. – FMT