Ngeh pertikai Azhar terlalu beralasan untuk buka parlimen

Ngeh pertikai Azhar terlalu beralasan untuk buka parlimen

Speaker Azhar Harun perlu mempertahankan Dewan Rakyat dan tidak membiarkan ia terus digantung, kata seorang pemimpin DAP.

Ahli Parlimen Beruas, Ngeh Koo Ham hari ini memberikan tiga sebab mengapa Dewan Rakyat perlu bersidang semula.

Yang pertama, pengisytiharan darurat di bawah Artikel 150 Perlembagaan Persekutuan “tidak membayangkan ia memiliki kuasa untuk menggantung Parlimen”.

Beliau berkata tidak ada undang-undang yang dapat diisytiharkan untuk menggantung Parlimen atau Badan Kehakiman, karena keduanya bukan ancaman terhadap keamanan, ketenteraman awam dan ekonomi.

Di sini, Ngeh berkata Azhar perlu berani mempertahankan sebarang “serangan” terhadap demokrasi berparlimen.

“Dia perlu membela Dewan Rakyat dan tidak menggunakan undang-undang secara selektif untuk membolehkan kuasa Eksekutif menangguhkan Dewan Rakyat. Ia adalah tindakan pengkhianatan terhadap Dewan Rakyat,” katanya dalam satu kenyataan.

Kedua, Dewan Rakyat bebas dan tidak tertakluk kepada kuasa Eksekutif atau Kabinet, katanya.

“Sebenarnya, Kabinet atau Eksekutif, sepatutnya, tunduk kepada Dewan Rakyat. Pembentukan Kabinet atau Eksekutif bergantung kepada perdana menteri untuk mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat. ”

Akhirnya, kuasa memanggil Parlimen untuk bersidang terletak pada Yang di-Pertuan Agong, bukan perdana menteri.

Walaupun Perkara 11 Peraturan Tetap Dewan Rakyat (Standing Orders) menyatakan bahawa perdana menteri akan memberi nasihat kepada Agong pada persidangan pertama, Ngeh berkata tujuan peruntukan ini adalah “jelas bersifat pentadbiran”.

“Tujuan Standing Order 11 adalah untuk mempermudah kelancaran sidang Parlimen dan memungkinkan Kabinet atau Eksekutif mempersiapkan diri untuk datang ke Parlimen untuk dipertanggungjawabkan kepada Parlimen seperti yang diperuntukkan di bawah Artikel 43 (3) Perlembagaan Persekutuan.”

Beliau turut menegaskan bahawa Standing Orders tidak melangkaui Perlembagaan Persekutuan, dan mendesak Azhar untuk segera menulis surat kepada Agong agar Parlimen dapat bersidang semula, menurut Artikel 55 perlembagaan.

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/01/pertahan-dewan-rakyat-jangan-biar-ia-disekat-kuasa-eksekutif-speaker-diberitahu