OceanGate masih mengiklankan ekspidisi Titanic 2024 kepada orang ramai

OceanGate masih mengiklankan ekspidisi Titanic 2024 kepada orang ramai

Sejak kebelakangan ini, dunia telah dikejutkan dengan berita kematian yang membabitkan lima orang individu selepas mengikuti ekspidisi ke Titanic dengan menaiki sebuah kapal selam Titan yang dipercayai telah meletup dalam dasar laut.

Berita duga itu sudah semestinya mengejutkan ramai pihak memandangkan individu yang terlibat adalah bukan dari kalangan orang biasa-biasa termasuklah Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO), Stockton Rush dan jutawan British, Hamish Harding.

Malah, media Kanada telah melaporkan serpihan kapal selam titan telah ditemui dalam dasar laut dan cebisan mayat manusia ditemui di antara serpihan itu.

Bagaimanapun, baru-baru ini OceanGate telah mengejutkan ramai apabila mereka membuka sekali lagi ekspedisi untuk tahun 2024 kepada umum.

 

 

Terdahulu, komunikasi dengan kapal selam Titan, yang dimiliki dan dikendali OceanGate Expeditions, sebuah syarikat penyelidikan dan pengembaraan laut swasta yang membuat lawatan pelancong ke bangkai kapal Titanic di Lautan Atlantik pada 18 Jun, terputus sejurus selepas menyelam.

Kapal selam tersebut telah meletup berhampiran dengan kawasan Titanic dan menyebabkan lima orang terbunuh.