Padah mencuri lagi! Pernah tular dimandikan macam jenazah, remaja dihantar ke sekolah Henry Gurney

Padah mencuri lagi! Pernah tular dimandikan macam jenazah, remaja dihantar ke sekolah Henry Gurney

 

Remaja lelaki yang pernah tular dimandikan seperti ‘jenazah‘ kerana cuba mencuri duit tabung surau pada Januari 2022 sekali lagi berdepan kesalahan sama oleh Mahkamah Majistret Selayang semalam.

Menurut laporan Kosmo!, remaja tersebut Daniel Iskandar diperintah dihantar ke sekolah Henry Gurney selepas didakwa mencuri lagi wang tabung sebuah surau pada Disember tahun lalu selain mengaku bersalah atas pertuduhan berkenaan.

Majistret Nur Hafizah Rajuni berkata, tertuduh merupakan pesalah muda dan mahkamah merujuk kepada Seksyen 293(1)(d) Kanun Tatacara Jenayah dan Seksyen 91(1)(f) Akta Kanak-Kanak 2001 dimana tertuduh dihantar ke Sekolah Henry Gurney sehingga mencapai umur 21 tahun.

Berdasarkan pertuduhan, remaja berusia 20 tahun itu didapati mencuri wang sebanyak RM74 daripada tabung milik surau Al Munir Batu 17 Kuang, Rawang pukul 12.44 tengah hari pada 5 Disember 2022.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan hukuman peruntukkan penjara maksimum 10 tahun dan boleh juga dikenakan denda.

Sewaktu perbicaraan, Timbalan Pendakwa Raya Wan Nur Iman Wan Ahmad Afzal memohon hukuman setimpal tetapi peguam Suhaida Mohd. Sobri yang mewakili Daniel memohon hukuman ringan.

“Sebelum ditangkap tertuduh bekerja di bengkel kereta, dan dijaga oleh datuknya. Ibu bapa tertuduh telah bercerai selain tertuduh merupakan…
“…anak sulung daripada tiga beradik yang mana salah seorang adalah Orang Kelainan Upaya (OKU),” kata Suhaida dari Jabatan Bantuan Guaman (JBG) Selangor.

Terdahulu menerusi kes pertama, remaja terbabit dihukum dipenjara 10 hari dan didenda RM4,000 selepas mengaku bersalah cuba mencuri tabung Masjid Al Islahiah, Kuang dengan mengheret dan menyorokkan tabung itu di dalam bilik mandi jenazah.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi Shah Alam mengenepikan hukuman yang dikenakan Mahkamah Majistret Selayang dengan digantikan kepada khidmat masyarakat selama 120 jam dalam tempoh enam bulan.