Pakar kongsi cara masak telur dengan betul tanpa hilangkan nutrisinya

Pakar kongsi cara masak telur dengan betul tanpa hilangkan nutrisinya

 

TELUR merupakan hidangan yang cukup digemari ramai tidak kira lapisan usia apatah lagi ia mudah untuk disediakan dan boleh dimasak dengan pelbagai cara mengikut selera masing-masing sama ada untuk dinikmati pada waktu pagi, tengah hari mahupun makan malam.

Bagi mereka yang sihat, telur boleh ambil sebiji setiap hari manakala yang ada masalah kesihatan (metabolic disease) ia boleh diambil sebiji selang sehari.

Menurut Pengamal Perubatan Am, Dr. Zubaidi Ahmad, bagi mereka yang aktif sepanjang hari dan menggunakan banyak tenaga sudah tentu tiada masalah dengan pengambilan telur.

“Dalam satu kajian yang dilakukan di Australia, telur yang dimasak beberapa minit tanpa haba yang kuat dan kuning telur itu masih berbentuk cecair sebenarnya tinggi kadar nutrisi berbanding dengan telur yang dimasak sepenuhnya.

“Tidak kira, sama ada telur itu direbus, dikukus dan digoreng, telur yang masih cair sebenarnya lebih sedap, terutama jika dicampurkan dengan lada hitam atau lada putih serta sedikit garam atau sos soya masin,” terang beliau menerusi hantaran di laman Facebook miliknya.

Jelasnya, di Malaysia telur sebegini dikenali sebagai telur separuh masak. Kuning telur mengandungi zat besi, zink, vitamin B6, folik, vitamin B12 dan kalsium yang tinggi.

Ada sejenis antioksidan yang tinggi di dalam telur yang dikenali sebagai lutein dan zeaxanthin yang bagus untuk kesihatan mata serta otak.

“Kebanyakan antioksidan ini akan musnah jika dimasak menggunakan haba yang tinggi terutama ketika digoreng dan direbus.

“Hasil kajian yang dilakukan di Australia itu mendapati, sebanyak 17 peratus lutein dan 19 peratus zeaxanthin akan hilang jika dimasak dengan haba yang tinggi,” ujarnya.

Sehubungan itu, cara terbaik menyediakan telur ialah cari telur yang berkualiti, bersihkan sebelum digoreng atau direbus. Masak dengan haba yang sederhana atau panaskan dalam jangka masa yang pendek (separuh masak) bagi memastikan nutrisi dalam telur tidak hilang.

Zubaidi berkata, jika mahu makan telur suku masak, pastikan telur itu tidak rosak dan telah dibersihkan bagi menjamin tiada kuman di dalam telur tersebut.

Telur separuh masak juga enak dimakan bersama madu malah ia turut menjadi petua turun-temurun untuk kekuatan tenaga batin lelaki dan memperelokkan benih (sperma dan ovum) dalam jangka masa yang panjang.

Untuk anak-anak yang aktif dan pintar juga digalakkan mengambil telur bersama madu.