Paksa 3 pelajar umur 9 tahun lakukan oral seks, hakim perintah guru lelaki bela diri

Paksa 3 pelajar umur 9 tahun lakukan oral seks, hakim perintah guru lelaki bela diri

Mahkamah Rayuan memerintahkan seorang guru membela diri atas pertuduhan memaksa tiga murid perempuan melakukan seks oral terhadapnya hampir enam tahun lalu.

Menurut laporan FMT, panel tiga hakim terdiri daripada Hakim Hanipah Farikullah, Ahmad Nasfy Yasin dan Ghazali Cha membenarkan rayuan pendakwaan untuk mengetepikan keputusan mahkamah rendah yang melepas dan membebaskan Mohd Noor Zaini Zulkifli daripada pertuduhan itu di akhir kes pendakwaan.

Dalam keputusan itu, Hanipah yang mengetuai panel itu, berkata mahkamah mendapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Mohd Noor Zaini, 48.

Beliau memerintahkan Mohd Noor Zaini membela diri dan menghantar semula kes itu ke Mahkamah Sesyen Ampang.

Hanipah juga menetapkan 19 Jul untuk sebutan semula kes di Mahkamah Sesyen.

Mohd Noor yang kini digantung tugas, dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen terhadap pertuduhan itu tanpa dipanggil membela diri.

Pihak pendakwaan merayu di Mahkamah Tinggi, tetapi ditolak menyebabkan pihak pendakwaan mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Mohd Noor didakwa atas tiga pertuduhan memaksa tiga murid perempuan yang ketika itu berumur sembilan tahun melakukan seks oral di bilik muzik di sebuah sekolah rendah di Ampang pada 3.35 petang, 19 Okt 2016.

Dia didakwa mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara tidak kurang lima tahun dan tidak lebih 20 tahun serta sebatan jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Atiqah Abdul Karim mewakili pihak pendakwaan, manakala peguam Ariff Azami Hussein mewakili Mohd Noor Zaini.