Panas!!! Anak Najib buat kenyataan hina mahkamah, anggap khabar angin punca bapanya dipenjara

Panas!!! Anak Najib buat kenyataan hina mahkamah, anggap khabar angin punca bapanya dipenjara

Walaupun bapanya sudah pun disabitkan kesalahan di mahkamah, anak perempuan Najib Razak, Nooryana Najwa mendakwa bekas perdana menteri itu dipenjarakan atas dasar “khabar angin” semata-mata.

Memetik laporan Malaysiakini, dia juga mendakwa beberapa orang penting yang dikaitkan dengan kes SRC International Sdn Bhd tidak pernah dipanggil untuk memberi keterangan semasa perbicaraan.

Pertama, Nooryana menegaskan dalang yang didakwa, ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho (Jho Low) tidak memberi keterangan semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kerana dia tidak dapat dikesan oleh pihak berkuasa.

Nooryana (gambar, bawah) juga mendakwa terdapat seseorang tidak dikenali yang memalsukan 20 cek pindahan wang bank yang juga tidak pernah ditemukan.

“Orang yang mengesyorkan kepada bapa saya untuk membuka akaun atas namanya sendiri dan diamanahkan untuk memantaunya juga tidak dipanggil untuk memberi keterangan.

“Tetapi keluarga orang itu mengambil hampir RM700 juta daripada Low,” dakwa Nooryana di Instagram.

Dengan itu, dia juga mendakwa seorang peguam yang menyediakan perjanjian dan dikatakan dibayar oleh Low tidak didakwa dan tidak memberi keterangan juga.

Ahli lembaga pengarah Antarabangsa SRC, yang didakwanya telah meluluskan pembayaran kepada anak syarikat syarikat itu Ihsan Perdana, juga tidak dikenakan pertuduhan atau dipanggil untuk memberi keterangan.

“Para pegawai bank yang melanggar kod perbankan dengan berurusan bersama kakitangan yang tidak dibenarkan serta tidak menghantar penyata akaun kepada Najib, juga tidak dipanggil untuk memberi keterangan,” tambah Nooryana.

Membela bapanya

Dia juga menyebut beberapa nama berprofil tinggi yang tidak dipanggil untuk memberi keterangan seperti bekas ketua pegawai eksekutif SRC Nik Faisal Ariff Kamil dan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Nor Mohamed Yakcop.

“Banyak bukti dalam perbicaraan ini berdasarkan ‘khabar angin dan tidak boleh disahkan’. Rangkaian bukti terputus.

“Tetapi entah bagaimana, perbicaraan diteruskan dan dibicarakan oleh hakim pemula dengan pengalaman sifar mahkamah jenayah. #fightwithfacts,” dakwa Nooryana.

Perlu diingatkan bahawa dakwaan yang dibuat Nooryana serupa dengan catatan yang dimuat naik semalam di akaun Facebook Lim Sian See.

Pada Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali mendapati Najib bersalah atas tujuh pertuduhan jenayah membabitkan RM42 juta dana daripada SRC International.

Hakim kemudiannya menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta sebagai ganti penjara tambahan lima tahun.

Tahun lepas, Mahkamah Rayuan menolak rayuan ahli parlimen Pekan itu. Tiga hari lalu, Mahkamah Persekutuan mengesahkan keputusan Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi.

Nooryana aktif di Instagramnya sejak mahkamah tertinggi negara menolak rayuan bapanya. Najib kini sedang menjalani hukuman di Penjara Kajang.

Susulan keputusan Mahkamah Persekutuan, dia membuat hantaran di Instagram dan berjanji untuk terus berjuang sehingga keadilan ditegakkan.

Semalam, dia menyiarkan bapanya masih menyesuaikan diri dengan rutin barunya sebagai banduan penjara.