Panas!!! Bengang dengan keputusan terbaru kerajaan, bos besar Mydin cadang wajibkan saja vaksin

Panas!!! Bengang dengan keputusan terbaru kerajaan, bos besar Mydin cadang wajibkan saja vaksin

Kerajaan mesti mewajibkan vaksinasi Covid-19 jika mahu menyekat kemasukan mereka yang tidak divaksin ke premis perniagaan, kata seorang tokoh perniagaan terkemuka.

Pengarah Urusan Pasar Raya Mydin Ameer Ali Mydin berkata, bekalan vaksin mesti mencukupi sekiranya mahu mewajibkan vaksinasi.

“Orang ramai juga harus diberi cukup masa untuk mendapatkan vaksin. Kerajaan tidak boleh melaksanakan sekatan ini secara tiba-tiba kerana ramai orang belum menerima vaksin.

“Setelah semua syarat-syarat ini dipenuhi, saya rasa semua peniaga runcit akan sangat bersetuju untuk membenarkan hanya mereka yang lengkap vaksinasi masuk ke pasar raya, malah membuat perjalanan,” katanya kepada FMT.

Menurut SOP baharu yang dikeluarkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak pada Isnin, hanya individu yang lengkap menerima dua dos vaksin Covid-19 dibenarkan bekerja atau memasuki mana-mana premis perniagaan di sana.

Pengecualian hanya akan diberikan kepada mereka yang telah mendapat satu dos sehingga akhir Ogos.

Memetik peraturan itu, Pengerusi Majlis Perbandaran Sibu Clarence Ting berkata, hanya individu yang lengkap vaksinasi dibenarkan memasuki pasar raya di bandar itu mulai akhir bulan ini.

Bekas timbalan menteri kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, tindakan kerajaan Sarawak meletakkan sekatan bagi mereka yang tidak divaksin bagus.

Sumber – FMT