Panas!!! Gara-gara dikhianati rakan parti gabungan, akhirnya PM Sweden terima nasib seperti Tun M

Panas!!! Gara-gara dikhianati rakan parti gabungan, akhirnya PM Sweden terima nasib seperti Tun M

Nampaknya kelaku parti politik di Malaysia mulai menjangkit ke seluruh dunia. Jika di Malaysia ada parti Bersatu yang mengkhianati rakan gabungan sendiri ketika dalam kerajaan memerintah sehingga kerajaan tersebut tumbang, begitu juga yang terjadi di sebuah negara Scandinavia.

Akhbar BBC hari ini melaporkan perdana menteri wanita pertama Sweden telah meletak jawatan hanya beberapa jam selepas beliau dilantik, seperti yang dilaporkan kembali oleh portal akhbar MalaysiaGazette.

Magdalena Andersson, diumumkan sebagai pemimpin pada hari Rabu tetapi meletak jawatan selepas rakan gabungannya keluar daripada kerajaan dan bajetnya gagal lulus.

Sebaliknya, parlimen mengundi bajet yang disediakan oleh pembangkang yang termasuk anti-pendatang paling kanan.

“Saya telah memberitahu penceramah bahawa saya ingin meletakkan jawatan,” kata Cik Andersson kepada pemberita.

Rakan gabungannya, Parti Hijau berkata ia tidak boleh menerima bajet yang “digubal buat kali pertama dengan sayap kanan”.

Cik Andersson berkata bahawa dia berharap untuk cuba menjadi perdana menteri semula sebagai pemimpin kerajaan parti tunggal.

“Terdapat amalan perlembagaan bahawa kerajaan campuran harus meletakkan jawatan apabila satu parti meletak jawatan,” kata Demokrat Sosial pada hari Rabu. “Saya tidak mahu memimpin kerajaan yang kesahihannya akan dipersoalkan.

Speaker parlimen berkata beliau akan menghubungi pemimpin parti untuk langkah seterusnya.

Cik Andersson telah dipilih sebagai perdana menteri lebih awal pada hari Rabu kerana di bawah undang-undang Sweden, dia hanya memerlukan majoriti ahli parlimen untuk tidak mengundi menentangnya.

Seratus tahun selepas wanita Sweden diberi undi, pemimpin Demokrat Sosial berusia 54 tahun itu diberi tepukan gemuruh oleh bahagian parlimen, atau Riksdag.

Pemilihannya sebagai ketua kerajaan minoriti mengikuti perjanjian jam 11 dengan parti pembangkang kiri, sebagai pertukaran untuk pencen yang lebih tinggi untuk kebanyakan orang Sweden. Dia juga mendapat sokongan rakan gabungan Greens.

Daripada 349 ahli Riksdag, 174 mengundi menentangnya. Tetapi selain daripada 117 ahli parlimen yang menyokong Cik Andersson, 57 lagi berkecuali, memberikan kemenangannya dengan satu undian.

Bekas juara renang junior dari bandar universiti Uppsala, dia memulakan kerjaya politiknya pada 1996 sebagai penasihat politik kepada Perdana Menteri Goran Persson ketika itu. Dia telah menghabiskan tujuh tahun yang lalu sebagai menteri kewangan.

Sebelum Ahli Parlimen menyokong Magdalena Andersson, Sweden adalah satu-satunya negeri Nordik yang tidak pernah mempunyai seorang wanita sebagai PM.