Panas!!! Kenyataan saling bercanggah, penganalisa dakwa hubungan Hadi dan Tuan Ibrahim bagai retak menanti belah

Panas!!! Kenyataan saling bercanggah, penganalisa dakwa hubungan Hadi dan Tuan Ibrahim bagai retak menanti belah

Penganalisa politik didakwa dapat menghidu sesuatu yang tegang sedang berlaku antara ‘top 2’ di dalam Pas ketika ini.

Ini selepas Presiden Pas, Abdul Hadi dan Timbalannya, Tuan Ibrahim dilihat saling mengeluarkan kenyataan bercanggah mengenai usaha menghidupkan kembali Muafakat Nasional berdepan PRU-15.

Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini membocorkan rundingan ‘gelap’ empat mata antara dirinya dengan Hadi bagi membincangkan usaha tersebut.

Zahid kemudia menerbitkan 9 syarat yang harus dilakukan Pas hasil pertemuan tersebut di laman media sosial yang turut dikongsi pemimpin UMNO lain termasuk pihak media.

Namun memetik laporan Malaysiakini hari ini, Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man pula menegaskan kerjasama berkenaan mungkin hanya membabitkan 27 kerusi Parlimen serta beberapa negeri seperti Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang yang dilihat mempunyai potensi untuk dimenangi sekiranya ada permuakatan bersama Umno.

“Kalau tidak boleh semua (muafakat antara Umno-PAS) pun, mungkin tempat tertentu. Tidak mustahil,” katanya pada sidang media sempena Pelancaran Jentera PAS Selangor 2022, di Banting malam tadi.

Bagaimanapun, beliau berkata sebarang perbincangan dengan parti di luar komponen Perikatan Nasional (PN) akan dilaporkan dalam Majlis Presiden PN bagi mencari jalan terbaik untuk permuafakatan politik.

Mengulas mengenai tiga syarat ditetapkan Umno kepada PAS untuk mereka kembali ke meja rundingan berhubung kerjasama bagi menghadapi PRU15, Tuan Ibrahim berkata kerangka muafakat itu perlu membincangkan titik persamaan.

Semalam, Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilapor berkata Umno akan kembali ke meja rundingan dengan PAS berhubung kerjasama dalam PRU15 jika parti itu memenuhi tiga syarat ditetapkan.

Sementara itu, Setiausaha Agung PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan dalam kenyataan hari ini berkata parti itu menyambut baik kenyataan Ahmad Zahid yang menzahirkan keterbukaan memulihkan agenda penyatuan ummah berikutan pertemuan empat mata Presiden Umno dan PAS pada 17 Sept lepas.

“PAS mengulangi komitmen untuk bersama dalam segala usaha ke arah mencapai hasrat penyatuan ummah terutamanya dalam kalangan rakyat berbangsa Melayu dan beragama Islam berteraskan Ayat 10 Surah al-Hujurat yang menekankan soal ‘perdamaian’ antara orang-orang Islam bertelagah dalam sesuatu urusan mereka,” katanya.

Takiyuddin berkata PAS tetap mengharapkan suatu jalinan penyatuan ummah yang sejati dapat direalisasikan antara parti-parti utama Melayu dan Islam di negara ini.

“PAS dengan ini mengambil sikap mengkaji secara mendalam keterbukaan Umno dalam hal ini dan akan membuat keputusan muktamad sebelum hujung minggu ini dengan mengambil kira aspek maslahah yang lebih besar serta mudhorat (risiko) paling ringan,” katanya.

Ahmad Zahid juga dilapor berkata Umno tidak pernah memadamkan agenda penyatuan ummah, termasuk dalam kerjasama politik parti itu dengan PAS, yang menjadi asas kestabilan politik tanah air.

Sementara itu, di IPOH, Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin berkata parti itu tidak berputus asa untuk menyatupadukan hubungan dengan Umno dan Bersatu dan kedua-dua parti itu perlu berusaha ke arah perpaduan dan menyelesaikan masalah berbangkit dengan berpegang pada matlamat agenda perpaduan ummah.