Panas!!! Krisis politik Melaka, Rauf hilang sabar dengan Pas

Panas!!! Krisis politik Melaka, Rauf hilang sabar dengan Pas

UMNO Negeri Melaka bersedia untuk mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pantai Kundor dan Sungai Udang jika Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan di negeri itu.

Menurut Pengerusinya, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, seluruh peringkat jentera telah digerakkan di negeri itu bagi memastikan persediaan berdepan dengan pilihan raya berjalan lancar.

“Itu saya serah kepada Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu untuk uruskan keadaan di dalam kawasan pentadbirannya.

“Saya yakin UMNO Tangga Batu juga telah bersedia untuk melengkapkan jenteranya bagi menghadapi PRN terutama di Sungai Udang dan Pantai Kundor. Pastinya kawasan itu yang dimenangi oleh UMNO, pastinya UMNO akan mempertahankan kerusi tersebut bagi pihak UMNO,” jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan pertemuan bersama jentera UMNO Bahagian Masjid Tanah di sini pada Jumaat.
Turut hadir, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan.

Mengulas mengenai kerjasama diantara Pas mahupun Perikatan Nasional (PN) peringkat negeri, jelas Ab Rauf lagi, fokus ketika ini hanya untuk memperkukuhkan kekuatan parti dahulu.

“Kita jentera bekerja untuk UMNO, apa sahaja kita fikirkan kepentingan dan kekuatan UMNO dahulu, sebelum mengambil kira mana mana parti.

“UMNO mesti perkukuhkan kedudukan kekuatan parti itu dahulu baru kita lihat siapa juga bakal datang berunding untuk kita.

“Itu Pas saya tidak campur urusan parti, saya hanya menguruskan jentera UMNO untuk bersama sama menghadapi PRN akan datang. Setakat hari ini semangat bersama sama dengan gerak kerja di peringkat perhubungan sehingga di kawasan PDM kita telah bersedia untuk menghadapi PRN ini,” jelasnya lagi.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dibubarkan pada 4 Oktober lalu selepas Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Mohd Rustam bersetuju membuat keputusan itu.

Ia selepas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali mengutuskan surat pembubaran kepada Tun Mohd Ali susulan empat bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menarik sokongan terhadap kerajaan negeri.

Empat bekas ADUN itu adalah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Sumber –